A zsálya nemcsak fűszer, hanem gyógyszer is!

A zsálya könnyen felismerhető jellegzetesen bársonyos, puha, szürkészöld leveleiről. Az illata erősen aromás, fűszeres, az íze kesernyés és fanyar. A növény neve – Salvia officinalis – a latin salvare szóból származik, ami gyógyítást jelent. Ez is azt mutatja, hogy már évszázadokkal ezelőtt is mekkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a növénynek.

Így kerülhető el a kellemetlen szájszag

Roppant kínos, ha valakinek kellemetlen szájszaga van. A rossz lehelet pedig meglepően gyakori probléma, és különböző okok lehetnek a háttérben. Lehet csupán átmeneti, de a tartósan rossz lehelet a lakosság mintegy harmadánál fordul elő. Érdemes felhívni rá a figyelmet, mivel a kellemetlen szájszag akár súlyos betegség meglétére is utalhat.

Szüntesse meg a rossz leheletet!

A rossz lehelet roppant kínos. Az oka csak ritkán gyomorbetegség, az esetek 80-90 százalékában a szájüregben lévő baktériumok okozzák a bűzt. Ennek melegágya főleg a fogközökben, fogínytasakokban és nyelv hátoldalának hornyaiban található, ahol a baktériumok optimális feltételeket találnak a szaporodásra: hőt, nedvességet, védelmet a fogkefe ellen.

Szájszag: kellemetlen, de van megoldás

A kellemetlen lehelet mögött gyakran komolyabb problémák állnak, amelyek könnyen gyógyíthatók, ha odafigyelünk rájuk. Sokan, akik erősebb szájszaggal küzdenek, gyakran azt gondolják, ez normális tünet. Aki ezt hiszi, bizony téved. A kellemetlen szagok ugyan egy bizonyos határig valóban normálisak, de az erősebb szájszag okainak nem árt utánajárni.

Házi módszerek szájszag ellen

A rossz szájszag általánosan figyelmen kívül hagyott egészségügyi és társadalmi probléma. A fogorvosok szerint a fogfájás és az ínybetegségek után ez a harmadik leggyakoribb ok, amellyel az emberek felkeresik a rendelőt. A legtöbb ember nem is tudja, milyen egyszerű módok is léteznek a kezelésére. Íme, néhány házi gyógymód, amivel legyőzhető a rossz lehelet.

A kávé gyógyító ereje

Ki gondolná, hogy a kávé nemcsak a vérnyomást emeli, hanem kedvezően hat a fogainkra, sőt még a rák ellen is véd? Ez a koffeinbomba nemcsak a pulzusunkat növelheti meg, hanem a szervezetünkre, egészségünkre is jó hatással lehet.

Fogmentő szájápolás

Őseink nemigen törődtek a szájápolással. Kr. előtt 2000 évvel a babilóniai ékírásokból megtudhatjuk, hogy foglalkoztak ugyan a fájó fogakkal, de babonaságból a fogat furkáló férgeknek tulajdonították a fájdalmat.

Hogyan szabaduljunk meg a szájszagtól?

Ha izgulunk, gyakran kiszárad a szánk. Ha azonban ez máskor, gyakran, látszólag ok nélkül előfordul, érdemes odafigyelni, mert a szájszárazság komolyabb baj jele lehet. Vagy egyszerűen „csak” gyógyszermellékhatás. Legalább ilyen zavaró, ha valakinek kellemetlen szájszaga van…

Egyszerű tippek a szájszag csökkentésére

A rossz lehelet, a kellemetlen szájszag (orvosi nyelven: halitosis) sok ember életét megkeseríti – akár úgy, hogy kellemetlen szagú a lehelete, akár úgy, hogy „menekül” beszélgetőtársa közeléből, mert nem tudja elviselni annak szájszagát. Többféle egészségi oka lehet a kellemetlen szájszagnak, és számos módja létezik annak, hogy enyhítsük vagy megszüntessük. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket foglaltuk össze, abban bízva, hogy néhány igazán új tippet is megoszthatunk látogatóinkkal.