Szájszag: kellemetlen, de van megoldás

A kellemetlen lehelet mögött gyakran komolyabb problémák állnak, amelyek könnyen gyógyíthatók, ha odafigyelünk rájuk. Sokan, akik erősebb szájszaggal küzdenek, gyakran azt gondolják, ez normális tünet. Aki ezt hiszi, bizony téved. A kellemetlen szagok ugyan egy bizonyos határig valóban normálisak, de az erősebb szájszag okainak nem árt utánajárni.

A zavaró tüneteket nagyon sok minden okozhatja, legtöbb esetben gyomorproblémák állnak a szájszag hátterében. Az emésztési problémák megszűnésével gyakran a szagok is eltűnnek. A második leggyakoribb ok a szájban lévő baktériumok jelenléte, amit okozhat egy rossz fog, gyulladt íny vagy bármilyen fog-, illetve szájbetegség. Ha régóta küzdünk kellemetlen lehelettel, forduljunk minél előbb fogorvoshoz. Gyakran egy fogtömés, fogkőleszedés is megoldja a problémát, de az is lehet, hogy a háttérben komolyabb ínybetegségek állnak.Mossuk, amikor csak lehet

A kellemetlen lehelet mögött ritkán komolyabb betegségek is állhatnak. Nem is hinnénk, de okozhatja a tüneteket egy mandulagyulladás, gyomorfájdalom, cukorbetegség, a menstruációs ciklus – bármi is álljon a háttérben, fontos, hogy a tüneteket vegyük és vizsgáltassuk ki magunkat.

Fontos a szájápolás

Az alapos szájápolás a helyes fog- és nyelvtisztítással kezdődik, amit sokan nem végeznek helyesen. Azt hinnénk, hogy a fogmosás technikáján nincs mit tanulni, pedig igenis van, sok múlik rajta. Fontos, hogy

  • minden étkezés után tisztítsuk meg a fogainkat és távolítsuk el a baktériumokat
  • ne csak a fogainkat, hanem a nyelvünket is mossuk meg naponta legalább egyszer
  • használjunk fogselymet, a kisebb fogréseket pedig fogköztisztító kefével tisztítsuk ki alaposan.

Házi praktikák

A kellemetlen lehelet ellen csodafegyver a gyömbér, a petrezselyem, a szegfűszeg vagy a meleg citromlé. Segítség lehet még az is, ha minden nap eszünk egy joghurtot, a benne lévő aktív baktériumok ugyanis megakadályozzák a káros bacilusok elterjedését a szánkban. Átmeneti megoldás lehet még a rágógumi is, ami ugyan a tüneteket elnyomja, de a problémát nem oldja meg.

Tudta?

Amerikában és Németországban is egyre elterjedtebb az úgynevezett szájszag-rendelés, ahol szájszag-specialisták és fogorvosok dolgoznak együtt és segítenek a problémával küszködőnek. Egy hosszabb beszélgetés után kezdődik a szájüreg alapos vizsgálata, majd az okok megtalálása után a probléma tényleges orvoslása.

(Németből fordította: Sophie)