Szüntesse meg a rossz leheletet!

A rossz lehelet roppant kínos. Az oka csak ritkán gyomorbetegség, az esetek 80-90 százalékában a szájüregben lévő baktériumok okozzák a bűzt. Ennek melegágya főleg a fogközökben, fogínytasakokban és nyelv hátoldalának hornyaiban található, ahol a baktériumok optimális feltételeket találnak a szaporodásra: hőt, nedvességet, védelmet a fogkefe ellen.

Hogy keletkezik a szájszag?

A baktériumok az ételmaradékokból és a levált nyálkahártya-sejtekből élnek, és eközben kéntartalmú vegyületeket és más záptojásszagú gázokat termelnek. Főként ezek felelősek a rossz szájszagért.

Első az ok kiderítéseKénes vegyületek elsősorban a fehérje lebontáskor keletkeznek. Ezért kedveznek a rossz leheletnek a fehérjében gazdag ételek, pl. a hal és a tejtermékek. A túl száraz szájnyálkahártya is elősegíti a szájszagot. A csökkent éjjeli nyáltermelés magyarázza a kellemetlen reggeli szájízt.

A betegségek ritkábban felelősek

Csak ritkán felelősek a rossz leheletért:

  • A légutak gyulladásai, például a mandulagyulladás, vagy az orrmelléküreg-gyulladás
  • Gyomorhurut esetén a lélegzet savanyú szagú
  • Ha a lehelet acetonszagú, ennek oka a fel nem ismert, vagy rosszul kezelt cukorbetegség lehet. Ez a szag tipikus a szigorúan diétázó, vagy koplaló embereknél. A testnek hiányzik a szénhidrát.
  • A nőknél a menstruációs ciklus is szerepet játszik. Az ovuláció napján 2-4-szer magasabb illékony kénvegyületeket mértek, mint más napokon.

A szájszag okának keresése

Hogyan találjuk meg az okot? Az első lépés a fogorvos, ő ellenőrzi az ínyt és a tömések, koronák állapotát. Ha a vizsgálat eredménye negatív, a második lépés a fül-orr-gégész szakorvos. Ő megvizsgálja az orrot, az orrmelléküregeket és a torkot. Ha ő sem talál semmit, szükség lehet belső vizsgálatra, hogy kizárhassuk a gyomor-bélrendszeri betegséget, vagy a cukorbetegséget.

Intenzív szájhigiénia

Ha az ok már ismert, a rossz lehelet gyakran egyszerűen kiküszöbölhető. Gondos szájhigiénia, amely tartalmazza a nyelv tisztítását is, gyorsan sikerre vezethet. Az alábbiakkal ugyancsak megelőzhető a szájszag:

  • Minden étkezés után fogat kell mosni, hogy megszüntessük a baktériumok életfeltételeit. A fogak közötti réseket naponta egyszer fogselyemmel vagy interdentális kefével (gyógyszertár) tisztítsuk meg.
  • A baktériumok felhalmozódását a nyelv redőiből reggel és este speciális nyelvtisztítóval végezhetjük.
  • Tanácsos fertőtlenítő szájvizet használni. A gyógyszertári készítményekben a klórhexidin hatóanyag gátolja a baktériumok szaporodását és gyulladásgátló. A klórhexidint tartalmazó szájöblítők azonban csak ideiglenesen hasznosak, mert hosszú távon mellékhatásai vannak.

Bevált házi szerek szájszag ellen

Kiegészítésként segíthet a borókabogyó, a petrezselyem szára, gyömbér rágása, vagy forró citromlé ivása. Szintén hasznos a klorofill, semlegesíti az erős szagokat.

Naponta egy aktív baktériumokkal teli joghurt kanalazása. Ezek a különleges joghurtkultúrák sakkban tartják a bomlást előidéző baktériumokat. A rágógumik és borsmenta-cukorkák csak rövid időre fedik el a rossz leheletet, de elősegítik a nyálképződést.

(Németből fordította: Koncz László)