Készítsünk saját fogápoló szereket!

Szinte mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen a rossz lehelet, akár magunkról, akár a környezetünkről van szó. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a fogkő eltávolítása a jó szájhigiénia elengedhetetlen része, két vizit között azonban a saját gyógynövényes készítményeink értékes támogatói lehetnek fogaink ápolásának, kellemes közérzetünknek.

A probléma egyik forrása a fogakon megtapadt, bomló élelmiszer. A fogak rendszeres tisztítása mellett a gyógynövényes szájvizek használata még kellemesebb társasággá tehet bennünket. Íme, néhány kipróbált recept:

  • Csak a héjával!Keverjünk össze rozmaringot, borsmentát és levendulát egy-egy arányban. Ebből a keverékből tegyünk egy teáskanállal egy csésze forró vízbe, 15 perc áztatás után szűrjük le, majd kihűlés után öblögessünk vele.
  • Keverjünk össze 2 kávéskanál cukrot, 3 csepp borsmenta olajat, ¾ kávéskanál bórsavas oldatot és 4 csésze vizet. Öntsük az egészet egy palackba, jól rázzuk össze. Ne nyeljük le, csak öblögessünk vele.
  • Öntsünk 2 csésze forrásban lévő vizet 3 kávéskanál angyalgyökér magra. Borsmentával, verbénával, réti köménnyel és rozmaringgal ízesítve extra erőssé tehetjük. Fedjük le, és addig áztassuk, amíg kihűl. Szűrjük le, és szorosan záródó üvegben tároljuk.
  • Négy csésze vízben keverjünk össze 3 csepp fahéj kivonatot, 2 csepp szegfűszeg kivonattal, 2 kávéskanál cukorral és ¾ kávéskanál bórsavval. Jól rázzuk össze.
  • A legegyszerűbb antiszeptikus szájvíz ¼ csésze almaborecetből és 2 csésze forrásban lévő vízből készíthető. Keverjük össze, hagyjuk kihűlni. Jól záródó üvegben tárolható.

Fogkrémet is készíthetünk házilag. Használata a hatásos tisztítás mellett az általános szájhigiéniát is támogatja. Próbáljuk ki az alábbiakat:

  • Vágjunk félbe egy friss epret, és dörzsöljük be vele a fogunkat és az ínyünket. Hagyjuk hatni 15 percig, majd langyos vízzel öblögetve finoman keféljük le. Nem csak jól tisztít, de a fogíny egészségét is szolgálja.
  • Dörzsöljük be a fogunkat és ínyünket citromhéjjal, a felső ínyünket lefelé, az alsót felfelé masszírozva. Segít eltávolítani a lerakódást és fogkövet.
  • Keverjünk össze ¼ kávéskanál glicerint ¼ kávéskanál semleges szappanporral, 1 evőkanál kalcium-karbonáttal, 1 kávéskanál arab mézgával és 2 csepp borsmenta olajjal. Adjunk a keverékhez 10 ml vizet. Kevergetve melegítsük 5 percig, amíg krémes állagúvá válik. Minden összetevőnek speciális szerepe van: a glicerin édesítőszer, a kalcium-karbonát dörzsölő hatású, az arab mézga sűrítőanyag, a szappan a tisztítószer, borsmenta olaj pedig az ízt adó adalék.

(Angolból fordította: H. Orsi)