A szájzuhany – praktikus segítő a fogápoláshoz

A helyes fogtisztítás elengedhetetlen a fogak épségének megtartásához, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A szájzuhany különösen a fogközök tisztítására lehet hasznos segítőnk. De vajon helyettesíti-e a fogselymet? Mire kell ügyelni a szájzuhannyal történő tisztításkor? Lássuk, milyen a jó szájzuhany, mire vigyázzunk, és hogyan használjuk helyesen.

Sokan a látható fogfelületre helyezik a hangsúlyt fogápolásnál, de ugyanolyan fontos a fogközök tisztítása. A foglepedék (plakk) itt is ugyanúgy keletkezhet, mint a fogak felületén. A nap folyamán a fogak között összegyűlik az élelmiszer-maradék, és mivel a fogkefével nem érünk el minden helyet, baktériumok szaporodhatnak el a fogak közötti résekben. Ez fogínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Ami a fogközök alapos tisztítását illeti, nincs különbség a normál vagy az elektromos fogkefe használatában. A szűk fogközök tisztításánál ezért hasznos a fogselyem. Nagyobb fogközökhöz fogköztisztító kefét lehet használni. E tisztítási módszerhez használhatunk szájzuhanyt is, amely bizonyos helyzetekben különösen hasznos.

Érdemes kipróbálni

Miért szájzuhany?

Szájzuhanyt használhatunk a napi szájhigiéniához, a fogak és a fogak közti rések vízsugárral történő gyors és egyszerű megtisztítására az ételmaradékoktól és a lepedéktől. A szájzuhany nem helyettesíti a fogkefe használatát, de szemben a fogselyemmel, elérhetők vele a problémás helyek is, mint például a hidak vagy implantátumok alatti részek.

Milyen szájzuhanyfajták vannak?

Különböző szájzuhanyfajták kaphatók:

 • A vízcsaphoz gumicsővel csatlakoztatható szájzuhany nem igényel víztartályt, és így nincs probléma a baktériumok víztartályban történő elszaporodásával. Az ilyen modellek általában olcsóbbak, de szükséges a vízcsap közvetlen közelsége.
 • A helyhez kötött elektromos szájzuhany gyakran valamivel nagyobb, kivehető víztartálya van, de a gumicső és a hálózati áramforrás közelsége miatt bizonyos esetekben kevésbé mobil. Higiéniai okokból a víztartályt rendszeresen tisztítani kell.
 • Ezzel szemben a mobil szájzuhany (utazásnál használt szájzuhany) akkumulátorról vagy elemről működik, és integrált víztartálya van, így le lehet mondani a gumicsőről és a kábelről. Víztartálya azonban kisebb, mint a helyhez kötött modelleké, és szintén rendszeresen tisztítani kell.

Egy vagy két vízsugár

A vízsugárra vonatkozóan is vannak különbségek: van szájzuhany egyetlen vízsugárral, amely kimossa a fogak közötti ételmaradékokat. Kínálnak továbbá többsugaras eszközöket is, amelyek masszírozzák a fogíny felületét, és így a fogínygyulladás ellen hatnak.

Sok modellnél szabályozható a vízsugár erőssége, ráadásul léteznek változatok pulzáló vagy forgó vízsugárral is.

Adalékok és tartozékok

Néhány szájzuhany lehetővé teszi bizonyos antibakteriális adalékanyagok vízbe keverését, és így annak pontosan a periodontális (fog körüli) tasakokba juttatását.

A tartozékok gyakran tartalmaznak különböző fúvókákat vagy külön megvásárolhatók. (Például rögzített fogszabályozó tartására.)

Mire jó a szájzuhany?

A fogkefével történő fogmosás kiegészítőjeként a szájzuhany rendszeres használatának a következő előnyei vannak:

 • Ételmaradékok eltávolítása
 • Szájszag csökkentése
 • A fogínygyulladás megelőzése és adott esetben annak csökkentése
 • Nehezen elérhető területek átöblítése implantátummal vagy hidakkal rendelkező személyeknél
 • Fogszabályozóval rendelkezőknél a fogak és a köztes területek tisztítása
 • A fogselyem alternatívája idős és mozgáskorlátozott embereknél
 • A fogselyemnél kisebb alkalmazási idő
 • A száj- és fogápolás általános javulása

Hogyan használjam a szájzuhanyt?

 • A szájzuhany használata nem komplikált. Ha először használunk szájzuhanyt, vagy érzékeny ínyünk van, a funkció használatánál kezdetben kis nyomású vízsugarat kell használni. Később a vízsugár erőssége egészséges íny esetén növelhető.
 • Alkalmazáskor a vízsugarat lehetőleg a fogkorona irányába kell irányítani és így eltávolítani a lepedéket. Ezt követően a vízsugarat a fogínytasakok felé irányíthatjuk, így több lerakódás kimosódik. A kiváló minőségű szájzuhanynál választhatunk a tisztító vagy masszírozó mód között.
 • Az időzítő segítségével elkerülhetjük a fogíny túlzott igénybevételét.

Milyen gyakran használjuk?

A szájzuhanyt naponta reggel és este, vagy inkább minden fogmosás után használni kell, de használhatjuk közben is, pl. zavaró ételmaradékok eltávolítására.

Hogyan tisztítsuk?

Ügyeljen a következő tanácsokra a szájzuhany higiénikus tisztításánál:

 • Minden egyes használat után forró vízzel öblítsük át a szájzuhanyt és szárítsuk meg, hogy elkerüljük vízkőlerakódásokat.
 • Az eszköz rendszeres időközönkénti fertőtlenítése szükséges a baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok a fúvókában, vagy a gumicsőben történő elszaporodásának megakadályozására.
 • Használjunk egyszerű szájöblítőt a fúvóka vagy a készülék tisztítására. Helyhez kötött szájzuhany esetében ajánlott a tisztító oldatot közvetlenül a víztartályba önteni. A tisztítószer ezután kiöblíthető a gumicsővel.
 • A víztartályos modellnél a tartályt rendszeresen tisztítani kell – a legjobb ezt magas hőmérsékleten, mosogatógépben tenni.

Szájzuhany vagy fogselyem?

Használhatunk mind fogselymet, mind szájzuhanyt az ételmaradékok eltávolítására. A fogselyem használata gyakran nehézkes és időigényes. A szájzuhany a következő esetekben alternatívája lehet a fogselyemnek:

 • Nagy fogközök esetén a szájzuhany alkalmasabb, mint a fogselyem.
 • Különösen azok számára, akik rögzített fogszabályozót viselnek, és a fogak közötti helyeket fogkefével és fogselyemmel nem érik el, a szájzuhany a fogmosás fontos eszköze.
 • Hidak vagy műfogsor esetén a szájzuhany használata tanácsos, mivel ezek és a koronák alatti területek célzottan átöblíthetők.
 • Néha a mandulák környékén, a torokban az ételmaradékokból ún. mandulakövek képződhetnek, amelyek erős szájszagot okoznak. A szájzuhany ezt orvosolhatja azzal, hogy a vízsugarat a torokra irányítjuk, és így kiöblíthetjük a mandulaköveket.
 • Mozgáskorlátozott, vagy idős embereknél, akiknél a fogselyem használata nehéz, minimálisra csökkenthető a fogbetegségek kockázata a szájzuhany használatával.

Az egészséges fogazatú embereknek alapvetően az elektromos fogkefe használata célszerű, kombinálva ultrahangos szájzuhannyal és fogselyemmel, a lehető legjobb tisztítási eredmény elérése érdekében.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés