A szájzuhany – praktikus segítő a fogápoláshoz

A helyes fogtisztítás elengedhetetlen a fogak épségének megtartásához, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A szájzuhany különösen a fogközök tisztítására lehet hasznos segítőnk. De vajon helyettesíti-e a fogselymet? Mire kell ügyelni a szájzuhannyal történő tisztításkor? Lássuk, milyen a jó szájzuhany, mire vigyázzunk, és hogyan használjuk helyesen.

Sokan a látható fogfelületre helyezik a hangsúlyt fogápolásnál, de ugyanolyan fontos a fogközök tisztítása. A foglepedék (plakk) itt is ugyanúgy keletkezhet, mint a fogak felületén. A nap folyamán a fogak között összegyűlik az élelmiszer-maradék, és mivel a fogkefével nem érünk el minden helyet, baktériumok szaporodhatnak el a fogak közötti résekben. Ez fogínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Ami a fogközök alapos tisztítását illeti, nincs különbség a normál vagy az elektromos fogkefe használatában. A szűk fogközök tisztításánál ezért hasznos a fogselyem. Nagyobb fogközökhöz fogköztisztító kefét lehet használni. E tisztítási módszerhez használhatunk szájzuhanyt is, amely bizonyos helyzetekben különösen hasznos.

Érdemes kipróbálni

Miért szájzuhany?

Szájzuhanyt használhatunk a napi szájhigiéniához, a fogak és a fogak közti rések vízsugárral történő gyors és egyszerű megtisztítására az ételmaradékoktól és a lepedéktől. A szájzuhany nem helyettesíti a fogkefe használatát, de szemben a fogselyemmel, elérhetők vele a problémás helyek is, mint például a hidak vagy implantátumok alatti részek.

Milyen szájzuhanyfajták vannak?

Különböző szájzuhanyfajták kaphatók:

  • A vízcsaphoz gumicsővel csatlakoztatható szájzuhany nem igényel víztartályt, és így nincs probléma a baktériumok víztartályban történő elszaporodásával. Az ilyen modellek általában olcsóbbak, de szükséges a vízcsap közvetlen közelsége.
  • A helyhez kötött elektromos szájzuhany gyakran valamivel nagyobb, kivehető víztartálya van, de a gumicső és a hálózati áramforrás közelsége miatt bizonyos esetekben kevésbé mobil. Higiéniai okokból a víztartályt rendszeresen tisztítani kell.
  • Ezzel szemben a mobil szájzuhany (utazásnál használt szájzuhany) akkumulátorról vagy elemről működik, és integrált víztartálya van, így le lehet mondani a gumicsőről és a kábelről. Víztartálya azonban kisebb, mint a helyhez kötött modelleké, és szintén rendszeresen tisztítani kell.

Egy vagy két vízsugár

A vízsugárra vonatkozóan is vannak különbségek: van szájzuhany egyetlen vízsugárral, amely kimossa a fogak közötti ételmaradékokat. Kínálnak továbbá többsugaras eszközöket is, amelyek masszírozzák a fogíny felületét, és így a fogínygyulladás ellen hatnak.

Sok modellnél szabályozható a vízsugár erőssége, ráadásul léteznek változatok pulzáló vagy forgó vízsugárral is.

Adalékok és tartozékok

Néhány szájzuhany lehetővé teszi bizonyos antibakteriális adalékanyagok vízbe keverését, és így annak pontosan a periodontális (fog körüli) tasakokba juttatását.

A tartozékok gyakran tartalmaznak különböző fúvókákat vagy külön megvásárolhatók. (Például rögzített fogszabályozó tartására.)

Mire jó a szájzuhany?

A fogkefével történő fogmosás kiegészítőjeként a szájzuhany rendszeres használatának a következő előnyei vannak:

  • Ételmaradékok eltávolítása
  • Szájszag csökkentése
  • A fogínygyulladás megelőzése és adott esetben annak csökkentése
  • Nehezen elérhető területek átöblítése implantátummal vagy hidakkal rendelkező személyeknél
  • Fogszabályozóval rendelkezőknél a fogak és a köztes területek tisztítása
  • A fogselyem alternatívája idős és mozgáskorlátozott embereknél
  • A fogselyemnél kisebb alkalmazási idő
  • A száj- és fogápolás általános javulása

Hogyan használjam a szájzuhanyt?

  • A szájzuhany használata nem komplikált. Ha először használunk szájzuhanyt, vagy érzékeny ínyünk van, a funkció használatánál kezdetben kis nyomású vízsugarat kell használni. Később a vízsugár erőssége egészséges íny esetén növelhető.
  • Alkalmazáskor a vízsugarat lehetőleg a fogkorona irányába kell irányítani és így eltávolítani a lepedéket. Ezt követően a vízsugarat a fogínytasakok felé irányíthatjuk, így több lerakódás kimosódik. A kiváló minőségű szájzuhanynál választhatunk a tisztító vagy masszírozó mód között.
  • Az időzítő segítségével elkerülhetjük a fogíny túlzott igénybevételét.

Milyen gyakran használjuk?

A szájzuhanyt naponta reggel és este, vagy inkább minden fogmosás után használni kell, de használhatjuk közben is, pl. zavaró ételmaradékok eltávolítására.

Hogyan tisztítsuk?

Ügyeljen a következő tanácsokra a szájzuhany higiénikus tisztításánál:

  • Minden egyes használat után forró vízzel öblítsük át a szájzuhanyt és szárítsuk meg, hogy elkerüljük vízkőlerakódásokat.
  • Az eszköz rendszeres időközönkénti fertőtlenítése szükséges a baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok a fúvókában, vagy a gumicsőben történő elszaporodásának megakadályozására.
  • Használjunk egyszerű szájöblítőt a fúvóka vagy a készülék tisztítására. Helyhez kötött szájzuhany esetében ajánlott a tisztító oldatot közvetlenül a víztartályba önteni. A tisztítószer ezután kiöblíthető a gumicsővel.
  • A víztartályos modellnél a tartályt rendszeresen tisztítani kell – a legjobb ezt magas hőmérsékleten, mosogatógépben tenni.

Szájzuhany vagy fogselyem?

Használhatunk mind fogselymet, mind szájzuhanyt az ételmaradékok eltávolítására. A fogselyem használata gyakran nehézkes és időigényes. A szájzuhany a következő esetekben alternatívája lehet a fogselyemnek:

  • Nagy fogközök esetén a szájzuhany alkalmasabb, mint a fogselyem.
  • Különösen azok számára, akik rögzített fogszabályozót viselnek, és a fogak közötti helyeket fogkefével és fogselyemmel nem érik el, a szájzuhany a fogmosás fontos eszköze.
  • Hidak vagy műfogsor esetén a szájzuhany használata tanácsos, mivel ezek és a koronák alatti területek célzottan átöblíthetők.
  • Néha a mandulák környékén, a torokban az ételmaradékokból ún. mandulakövek képződhetnek, amelyek erős szájszagot okoznak. A szájzuhany ezt orvosolhatja azzal, hogy a vízsugarat a torokra irányítjuk, és így kiöblíthetjük a mandulaköveket.
  • Mozgáskorlátozott, vagy idős embereknél, akiknél a fogselyem használata nehéz, minimálisra csökkenthető a fogbetegségek kockázata a szájzuhany használatával.

Az egészséges fogazatú embereknek alapvetően az elektromos fogkefe használata célszerű, kombinálva ultrahangos szájzuhannyal és fogselyemmel, a lehető legjobb tisztítási eredmény elérése érdekében.

(Németből fordította: Koncz László)