Így etessük a fogainkat!

Nem mindenki tudja, mi jó, mi rossz a fogainknak. Nézzük, mely élelmiszerek erősítik és védik a fogakat, és melyek azok, amelyek megbetegítik. A zöldségeket, például a sárgarépát vagy a zellert alaposan meg kell rágni, így masszírozhatjuk az ínyt, a fokozott nyálképződés tisztítja a fogakat, fogak közötti réseket, és semlegesíti a nagy mennyiségű savat.

Vitaminok

Számos vitamin pozitívan befolyásolja a fogak egészségét: az A-vitamin elősegíti a szájnyálkahártya növekedési és a megújulási folyamatait. Elegendő van belőle a sárga és a leveles zöldségekben és gyümölcsökben. A C-vitamin erőt ad az immunrendszernek, és a fő anyaga a dentinnek. Mivel a fogíny kollagénképződéséhez is szükséges, támogatja a fogak szilárdságát. C-vitaminban különösen gazdagok a friss bogyós gyümölcsök és a zöldségek. A D-vitamin, a „napfényvitamin” felelős a kalcium és a foszfor csontokba történő beépüléséért. Ez kedvező hatással van a fogak növekedésre és megkeményedésére.

Őrizzük meg sokáig!Fluoridok

Pozitívan befolyásolják a fogak ásványi anyag tartalmát és savellenálló képességét, emellett csökkentik a plakkok képződését, és gátolják a baktériumok anyagcseréjét. Jelen vannak konyhasóban, a hüvelyesekben és a halakban.

Cukormentes édességek

A fogbarát édességekben a cukrot cukorpótlókra, például izomaltinra, ciklamátra cserélik, amelyek nem bomlanak le kariogén savakra, amelyek kioldják a fogak ásványianyag-tartalmát.

Sajt

A sajtok a táplálkozástudomány új eredményei szerint gyorsan pótolják a fogzománc ásványi anyagait. A sajt semlegesíti a savas pH-értéket a szájban.

Fekete és zöld tea

Szakértők a tea bőséges fogyasztását javasolják, például a rossz lehelet leküzdésére. Az antibakteriális hatás – különösen a zöld tea esetében – hatástalanítja a szájüregben elszaporodott, rossz leheletet okozó baktériumokat. A tea tartalmaz katechin csersavat is, ami zavarja a fogszuvasodást okozó streptococcus baktériumok anyagcseréjét, gyakorlatilag éhhalálra ítéli azokat.

Cukor

A cukor a fog első számú ellensége. Ideális táplálékot biztosít a fogszuvasodást okozó baktériumoknak, amelyek savakat termelnek, ezek pedig megtámadják a fogzománcot. A cukor jelen van számos élelmiszerben, olyanokban is, amelyekben nem is gondolnánk, pl. a ketchupben, mártásokban vagy a gyümölcsjoghurtban.

Savtartalmú italok és ételek

A savak a fogak legnagyobb ellenségei, mert kioldják az ásványi anyagokat, és ez a fog keménységének romlásához vezet. A szájba az ilyen savak vagy közvetlenül savas élelmiszerek, vagy italok formájában, például citrusfélék, gyümölcslevek, kóla vagy ecet révén kerülnek.

Ragacsos, savas élelmiszerek

Különösen kedvezőtlenek a fogak számára a ragadós élelmiszerek, melyek sokáig a szájüregben maradnak, mint pl. a száraz keksz, sütemény, vagy sós stangli. Ezek az élelmiszerek ott rekednek a fogak körül, valóságos eldorádót jelentenek a baktériumok számára.

(Németből fordította: Koncz László)