Tavaszi egészségbomba: a spenót

Jól emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban viszont nagyon gazdag. Ásványi anyag, folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.

A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is.  

Tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg, az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Emellett emésztésserkentő is.

A spenót nagy mennyiségű B-vitamin tartalmának köszönhetően segít az elfogyasztott táplálék felszívódásában és hasznosításában, a zsír és a szénhidrát megemésztésében.

Kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezért véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Szabályozza a vérnyomást.

Magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbetegek vércukorszintjét. Ha tehát a cukorbetegek mindennapi táplálkozásukba beiktatják a spenót fogyasztását, a növény egyéb előnyös tulajdonságai mellett közvetlenül a vér cukortartalmát csökkentésére is számíthatnak.

A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Gyógyító erő szempontjából az egyik legértékesebb zöldségfélénk, ha – mód van rá – nem főzzük. Rendkívül gazdag hatóanyagtartalma leginkább akkor érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes salátaként) fogyasztjuk. Főzéskor a spenótban lévő hőérzékeny folsav, mely nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez, megsemmisül.

Házi kozmetika

A nyersen összeturmixolt spenót reszelt nyers burgonyával összekeverve hatásos hámképző, sebgyógyulást elősegítő, nyugtató pakolás. Egészségvédő szerepe mellett azonban a házi szépségápolásban is sokoldalúan használható.

Bőrkeményedés kezelésére keverjünk össze 250 g tehéntúrót hozzávetőlegesen egy maréknyi apróra vágott spenóttal, ezt oszlassuk el a bőrön, majd 15 perc elteltével, öblítsük le, és puhító krémmel kenjük be a bőrünket.

Kelkáposztával és kevés mézzel összeturmixolva vitalizáló arcpakolást készíthetünk belőle.

Friss zöldségekből (pl. spenót, káposzta, répa, uborka, paradicsom, zeller, saláta), pár csepp jojobaolajjal összeturmixolva szintén remek arcfrissítő pakolást készíthetünk száraz bőrre. A pépet kenjük fel a megtisztított arcbőrre, hagyjuk 15-20 percig hatni, majd öblítsük le.

Kertből a konyhába

Aki a frissen szedett spenótleveleket saját maga szeretné feldolgozni és a család asztalára helyezni, annak most jött el az ideje, hiszen a spenót március és május között nő a kiskertekben, illetve vásárolható meg a piacokon a termelőktől. A most kapható, úgynevezett téli spenót valamivel durvább, és szerkezetét tekintve erősebb, mint az év későbbi szakaszában, szeptember és október tájékán szedhető tavaszi, illetve nyári spenót. Megkülönböztetjük még a levélspenótot (vagy új-zélandi spenótot), amelynek a leveleit kell leszedegetni, és akár egész nyáron folyamatosan is szüretelhető.

Fontos tudnivalók a spenót előkészítéséről

A spenót gyorsan romló zöldség, ezért mindig frissen készítsük el – csak így biztosított a tökéletes ízélmény és a vitaminok megőrzése. Természetesen a lefagyasztásának nincsen akadálya, konyhakészre előkészítve hat hónapig tárolhatjuk a mélyhűtőnkben. A feldolgozás előtt a legfontosabb teendő az alapos lemosás, mert gyakran marad földes vagy homokos.

Felmerül a kérdés, mit tegyünk az elkészített, ám el nem fogyasztott, maradék spenóttal, szabad-e azt másnap újból felmelegíteni? A spenót egyértelműen újramelegíthető, ha előzőleg, a főzést és fogyasztást követően gyorsan lehűtöttük, nem felejtettük ki a hűtőszekrényből. A gyors lehűtéssel a spenótban található nitrát nem tud nitritté alakulni, ami elsősorban a gyermekek számára jelent veszélyt.

Lehet másképp is

20100429-spenot1Spenótsaláta főtt tojással

250 g friss spenótot két-háromszor megmosunk, megtisztítunk, kézzel apróra tépegetjük. 4 tojást keményre főzünk, kihűlés után lereszeljük (vagy apró kockákra vágjuk), és a spenótra hintjük. Egy kis fej lilahagymát apróra vágva szintén ráhintünk, majd enyhén összekeverjük, és a hűtőbe tesszük.
Öntetet készítünk borecettel, salátaolajjal, két evőkanál mustárral, egy gerezd fokhagymával, sóval, borssal és egy csipet porcukorral. Tálalás előtt öntjük rá az öntetet, lazán összekeverjük.

Spenótturmix

Apróra vágunk 15 dkg paradicsomot, 50 g spenótot és 1 gerezd fokhagymát. Összeturmixoljuk, 1-2 evőkanál citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverünk 1 evőkanál apróra vágott bazsalikomlevelet.

Spenótos háromszögek

Egy marék összeturmixolt spenótot 125 gramm túróval és kb. ugyanannyi feta sajttal, egy kis fej apróra vágott hagymával, egy gerezd fokhagymával, sóval, borssal összekeverünk.

Réteslapot kiterítünk, két réteg közé olvasztott vajat kenünk. Hat csíkot vágunk belőle, a csíkokra, nem egészen a legvégére, teszünk egy-egy adat tölteléket. A csík egyik sarkát átlósan a másik oldalához hajtjuk (ezzel lefedve a tölteléket), majd az így kapott derékszögű háromszöggel folytatjuk tovább a hajtogatást, míg a csík végére nem érünk.

Forró sütőben aranybarnára sütjük.

Forrás: Spinat, németből fordította: H. O.Szépségápolás a konyhából, A konyha felfedezése)