Tavaszi szél vizet áraszt, és megbetegíthet

Egy számomra fontos barátom kérdezte, hogy mi a véleményem a szél okozta állapotváltozásokról. Ő mostanában rosszul éli meg a szeles napokat, megviseli a szélvihar hatása. A hagyományos kínai gyógyászatban úgy tartják, hogy „a szél ezer baj okozója”. Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász kifejti, hogy ez mit jelent, és finom recepteket is közread.

Receptes bögre bögrés recepthez

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy kedvenceim a gyorsan és egyszerűen elkészíthető bögrés sütemények. Végy egy bögre lisztet, egy bögre tejet, egy bögre cukrot… keverd össze, süsd meg. Elfoglalt és/vagy gyakorlatlan háziasszonyoknak ideális. Még jobb, ha mindjárt a recept is kéznél van. Mert hiszen jól tudjuk, hogy bögrés recept is annyiféle van, ahány háziasszony.

Szépség egyszerűen, olívaolajjal

Az olívaolajat már az ókorban is alkalmazták különböző kozmetikai eljárásokhoz. Ennek a telítetlen olajnak a népszerűsége abban rejlik, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és egyéb biológiailag aktív anyagban. Jó kozmetikai szer, gyakorlatilag az összes bőrtípushoz, ám különösen az a száraz bőrhöz és a száraz töredező hajhoz.

Megkönnyeztet, de meg is gyógyít

Mindenki ismeri a tormát, mint a húsételek ízének kiemelését szolgáló fűszernövényt. Kevesen tudják azonban, hogy kifejezetten gyógyító hatással is rendelkezik. A torma csípős gyökere enyhülést nyújt a különféle fertőző betegséggel és egyes fájdalmakkal szemben is. Még a náthabacilusokkal is elbánik, ezért a házi patika felbecsülhetetlen segítőjének tekinthetjük.

Józan Szilveszter

Szeretne Szilveszterkor is egészségesen, és lehetőleg józanul ünnepelni vagy éppen azokat a vendégeket is megkínálni valamivel a szokványos üdítőkön és ásványvizeken kívül, akik autóval, sofőrként érkeznek? Íme, néhány alkoholmentes és ízletes frissítő, amelyeknek sikere lehet a társaságban.

Francia karácsonyi torta

Természetesen ott vannak a hagyományos karácsonyi ételek. A borleves, a rántott ponty és a beigli. És természetes az is, hogy valaki a családból – ez lehet férj, gyerekek, de akár a háziasszony is – fellázad, és valami újat szeretne. Ha megunjuk a karácsonyfadíszeket, elcserélhetjük egy-két szezonra a barátnőnkkel. Ha megunjuk a hagyományos magyar karácsonyi ételeket, cseréljük le más ország jellegzetes karácsonyi finomságaira.

Se hús, se hal

A mai is általánosan kedvelt pulykát már az aztékok is tenyésztették, és mielőtt az európaiak felfedezték volna, Amerikában egyike volt annak a kevés állatfajtának, melyet a húsáért tartottak.

Szaloncukor a saját konyhából

Nagyanyáink otthon főzték a szaloncukrot, később üzletben vettük, választhattunk a „konzum” és a „desszert” közül. Ma már megszámlálhatatlan féle-fajta, olcsóbb és méregdrága kapható. Ha azonban valami különlegeset szeretnénk, irány ismét a konyha. Készíthetünk szaloncukrot például leveles tésztából, mellyel akár a hagyományos beiglit is kiválthatjuk.

Miért olyan egészséges a körte?

A körte termesztése 3000 évvel ezelőttre, Nyugat-Ázsiába vezethető vissza. Léteznek viszont elméletek, melyek szerint ezt a remek gyümölcsöt már a kőkorszakban felfedezték. Bármilyen eredetű is legyen, a körtét mindig tisztelet övezte. A rostban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs hazánkban is megterem és ilyenkor, ősszel könnyen hozzáférhető.

Medvehagyma – a mellőzött kincs

Az Allium ursinum, közismertebb nevén medvehagyma, Földünk egyik legsokoldalúbb növénye. Évezredekig azért fogyasztották az emberek, hogy megőrizzék egészségüket vagy gyógyítsák vele magukat. Jótékony hatásának köszönhetően méltán nyerte vissza a népszerűségét. Medvehagymával főzni nem csak trendi, de nagyszerű üzlet is. Manapság a legtöbb tévés főző show és magazin szinte az egekig magasztalja a medvehagymát jótékony hatásai miatt.