Tavaszi szél vizet áraszt, és megbetegíthet

Egy számomra fontos barátom kérdezte, hogy mi a véleményem a szél okozta állapotváltozásokról. Ő mostanában rosszul éli meg a szeles napokat, megviseli a szélvihar hatása. A hagyományos kínai gyógyászatban úgy tartják, hogy „a szél ezer baj okozója”. Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász kifejti, hogy ez mit jelent, és finom recepteket is közread.

A szél „gonoszsága” kombinálható hideggel, nedvességgel, váladékkal, szárazsággal, meleggel (tűzzel) stb., így betegség alakulhat ki. A szél okozta betegség sajátosságából adódóan gyorsan jön és múlik, a betegség lefolyása nem hosszú, speciális tünetei is könnyen felismerhetők, mint például az izzadás, a széltől való idegenkedés, a viszketés, a zsibbadás, a nyugtalanság, szédülés.

A „gonosz” szél mindenhová eljut és vándorolhat a testben

A klinikai tüneteket tekintve a tavasz közeledése nyilvánvalóan összefügg a „gonosz” szél érzésével, ami mindenhol elterjed: fejig, térdig, bőrön kívül, belül és a zsigerekben, bármely testrészt megtámadhat. A szél a tavasz fő energiája, de tárgyilagosan nézve minden évszakban előfordul, és mindenhol ott van. Tavasszal fölemelkedik a hőmérséklet, a jang-csi (yang-qi) is erősödik. Jellemző betegségek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, torokfájás, szem kipirosodása stb.  A betegség oka: a meleg típusú megfázás, nátha vagy influenzafertőzés, mely járványt okozhat.

Támogatni kell a májat és az epehólyagot

Ilyenkor a kezelés során a meleget kell tisztítani, mérgeket eltávolító módszereket alkalmazni, hogy testünk megint egészséges legyen. Jelenleg, amikor a télből a tavasz irányába haladunk, a máj és az epehólyag érintettsége erősödik. Télen az amúgy nehezebb ételek, valamint a vese és a húgyhólyag (tehát a Víz elem) esetleges kimerülése miatt nem kap elegendő energiát a Fa elemhez tartozó máj és epehólyag. (Ezek az elemek a hagyományos kínai orvoslás 5 elem tanában egymás után következnek, így a Víz elemhez tartozó szerveknek kell vagy kellene támogatniuk a Fa elemhez tartozó szerveket. – A szerk.)

Az elmúlt időszakban, főként a pandémia egyes hullámainak idején a folyamatos félelem, a bezártság, a mozgásszegény életmód, a hideg mind-mind gyengítették a vese energetikáját. A szél betegségek akkor tudnak támadni, ha a bennünk lévő energiák diszharmóniája miatt a vej-csi (wei-qi), azaz a védő energia nem képes tenni a dolgát.

Egy másik megközelítés analógiát alkalmaz: például amikor a tünetek különböző időpontokban jelennek meg a test különböző részein, ez olyan mozgásra utal, amely olyan, mint a szél, tehát „szélbetegségről” beszélhetünk, amely vándorol a testben. Az emberi testben diszharmóniát kiváltó éghajlati hatások közül a legerősebb a szél. Mit lehet tenni, ha zavar a szél, vagy a fentiek közül több dolgot tapasztaltunk?

Néhány hasznos és egészséges recept

1. Gyömbér, tea, barna cukor és ecet keveréke: 2 db gyömbért (50 g), 3 g teát, 10 g barna cukrot és 10 ml almaecetet teszünk egy zománcos vagy üveg edénybe, majd 1 liter vízzel 5 percig főzzük felforrás után. A folyadék naponta háromszor iható.

2. Forró tésztaleves fehér borssal és fokhagymával: egy tál marhahús alapú tésztalevest főzünk, és ízlésnek megfelelő mennyiségű fehér borsot és fokhagymát adunk hozzá. Forrón kell megenni, majd lefeküdni és jól betakarózva, izzadva hamar gyógyulunk.

3. Zellert – mint a hasábburgonyát – sütőben megsütni, vagy/és a halványítózellert (más néven: szárzellert) nyersen fogyasztani valamilyen állati zsírral.

4. Kacsamájat (nem hízott kacsából) hagymával elkészíteni és fogyasztani. A vöröshagymát nagy darabokra vágva állati zsíron csak annyira kell megsütni, hogy a belseje még szinte csípős maradjon. A májat nagyobb, kb. 2 x 1,5 cm darabokra vágva rátenni, és addig sütni, míg a belső véresség éppen eltűnik. Aránylag sok fekete borsot, vagy még jobb, ha szecsuáni borsot teszünk rá, és természetesen sót. Ezt minőségi főtt rizzsel érdemes fogyasztani.

5. Kínai kel, pak choi (magyarítva: bordáskel), káposzta együtt, vagy külön-külön egy serpenyőben állati zsíron átsütve úgy, hogy még ress maradjon, kis minőségi szójaszósszal leöntve, kis almaecettel vagy balzsamecettel meglocsolva. Ezt minőségi tojásos, sárgarépás, zöldborsós főtt rizzsel ajánlott fogyasztani. (A tojást nagyon vékonyan, palacsintaszerűen süssük kicsit, félbarnára, sóval, borssal ízesítsük, majd beletépjük a rizsbe.)

Jó egészséget!

Sztojalovszky Gábor
akupresszőr, természetgyógyász
Tel.: +36 (50) 110 5977