Megkönnyeztet, de meg is gyógyít

Mindenki ismeri a tormát, mint a húsételek ízének kiemelését szolgáló fűszernövényt. Kevesen tudják azonban, hogy kifejezetten gyógyító hatással is rendelkezik. A torma csípős gyökere enyhülést nyújt a különféle fertőző betegséggel és egyes fájdalmakkal szemben is. Még a náthabacilusokkal is elbánik, ezért a házi patika felbecsülhetetlen segítőjének tekinthetjük.

Ősszel és télen érdemes mindig tartani otthon a hűtőszekrényben vagy a pincében egy tormagyökeret, és rendszeresen fogyasztani.

Gyógyhatásai

A torma számos egészségi problémára gyógyítólag hat. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, melléküreggyulladás, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és vesegyulladást. Hatásos húgykő, idegi fájdalmak, reuma, köszvény, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Fontos C-vitamin forrás. Megszünteti a fejfájást, és segít a menstruáció idején. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

A C-vitaminon kívül egyéb vitaminokat, illóolajokat, mustárolajat, ásványi anyagokat, flavont és még sok hasznos anyagot tartalmaz.

Felhasználás

A legjobb, ha friss állapotban használjuk fel.

A gyökérnek csak azt a részét mossuk és hámozzuk meg, amelyre éppen szükségünk van. Ezután reszeljük le, és azonnal használjuk fel, mivel az illóolajok hamar – egy jó negyed órán belül –elpárolognak.

Már a tormagyökér reszelése is egyfajta terápia az orrmelléküregek számára, mivel az erősen fellépő illóolajok könnyekre fakasztanak, és orrváladék képződéséhez vezetnek. Ha valakinek nincs szüksége erre a kezelésre, vagy csak nem akar érezni, vegyen fel búvárszemüveget, mellyel kiküszöbölheti az illóolajok hatását.

A lereszelt tormát fogyaszthatjuk közvetlenül, vagy ízesíthetjük vele az ételeket, például mártásokat vagy túrót.

Rovarcsípés esetén kenjük a reszelt tormát az érintett bőrfelületre, és enyhén dörzsöljük be.

Fogfájás esetén tegyük a tormát a fájós részre, és hagyjuk ott, míg a fájdalom elmúlik.

Tormapakolás

A tormapakolás segít a makacs köhögés, fejfájás és idegi fájdalmak, például derékzsába vagy isiász esetén.

Kenjük be az érintett területet olajjal, zsíros kenőccsel, fejőzsírral vagy vazelinnal. (Köhögés esetén a mellkason, fejfájásnál a tarkón alkalmazzuk.) Ezután tegyük a frissen reszelt tormát egy pamutkendőre, és a kendőt, a tormával együtt helyezzük az adott testrészen a beteg bőrére. A pakolást addig hagyjuk hatni, amíg nem éget.

Ezután távolítsuk el a tormás kendőt, mossuk le a bőrfelületet, és igény szerint kenjük be ismét tápláló olajjal.

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van.

Vágjunk le nyolc-tíz vékony szelet tormát. Tegyük egy pohárba és öntsük fel borral. Lefedve hagyjuk egy napon át (legalább 8 órát) állni, és felszívódni, majd szűrjük le, és igyuk meg a tormabort.

Tormakúra

A tormakúrával az immunrendszer is formába hozható. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. Ha már megtörtént a baj, a tormakúra enyhítheti a megfázást.

Együnk naponta reggel és este egy-egy kávéskanál tormát. A legjobb a frissen reszelt torma, ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is. A torma kúraszerű fogyasztása legalább két héten át tartson.

Néhány recept ínyenceknek

Angol krumplisaláta

  • 1/2 kg főtt krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 evőkanál reszelt torma
  • 1 evőkanál ecet
  • kb. 1 dl tejszín
  • kevés cukor
  • apróra tépkedett saláta

A főtt krumplit összekockázzuk.

A petrezselymet felaprítjuk, hozzáadjuk a tormát, az ecetet és a tejszínt. Jól összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Beleforgatjuk a felkockázott krumplit, és a salátával kibélelt tálkákba szétporciózzuk. A tetejét megszórhatjuk sült baconszalonnával.

Tormás szendvicskrém

  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg kenhető ömlesztett sajt
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 főtt tojássárgája
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • 3 evőkanál reszelt ementáli sajt
  • apróra vágott snidling

Az anyagokat jól kikeverjük, kenyérre kenve fogyasztjuk. Pirítóshoz is kiváló.

(Forrás: Meerrettich, németből fordította: Harrach Orsolya)