Szaloncukor a saját konyhából

Nagyanyáink otthon főzték a szaloncukrot, később üzletben vettük, választhattunk a „konzum” és a „desszert” közül. Ma már megszámlálhatatlan féle-fajta, olcsóbb és méregdrága kapható. Ha azonban valami különlegeset szeretnénk, irány ismét a konyha. Készíthetünk szaloncukrot például leveles tésztából, mellyel akár a hagyományos beiglit is kiválthatjuk.

20101207_szaloncukorlevelestesztabol1Szaloncukor levelestésztából

Hozzávalók:
– 50 dkg leveles tészta

A diós töltelékhez:
– 7 dkg darált dió
– 5 dkg cukor
– 2 dkg zsemlemorzsa
– 0,6 dl tej
– fél csomag vaníliás cukor
– mazsola

A mákos töltelékhez:
– 7 dkg darált mák
– 5 dkg cukor
– 2 dkg zsemlemorzsa
– 0,6 dl tej
– fél csomag vaníliás cukor
– mazsola
– fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
– liszt

A tészta megkenéséhez:
– 1 egész tojás

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként, kb. 45,5×25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk, kb. 6,5×12,5 cm-es darabokká

A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A töltelék természetesen nem csak dió és mák lehet. Nézzünk szét a kamrában és a hűtőszekrényben. Ideálisan felhasználhatók például a régi, beszáradt lekvárok is.

Luxus kivitel

A középső, „alufóliás” részt vonjuk be színes cukormázzal vagy csokoládéval.

Banános szaloncukor

Hozzávalók:
– 2 nagy banán
– 1 mandarin leve
– 10 dkg étcsokoládé
– csapott evőkanál zselatin
– 1 teáskanál cukor

A banánt összeturmixoljuk a mandarin levével, majd feloldjuk benne a zselatinport és a cukrot és felfőzzük. Szögletes edénybe öntjük, és szilárdulás után felszeleteljük. Ha van otthon üres bonbonos doboz vagy jégkockaforma, önthetjük annak a mélyedéseibe is. A csokit olvasszuk fel vízgőz fölött, majd egy villa segítségével mártogassuk bele a szaloncukrokat, és tegyük zsírpapírra, amíg a bevonat megszilárdul.

Gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

– 25dkg gesztenyepüré
– 1 ek méz
– 1kk fahéj
– tehetünk hozzá egy kis vajat is (kb. 5 -10dkg-t), hogy könnyebben formálható legyen.

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hengereket formázunk belőle. A hengereket 5cm-es darabokra vágjuk, és egy tálcára tesszük. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, adunk hozzá 1 evőkanál olajat, és tehetünk bele egy kis rumot is. Leöntjük vele az előkészített gesztenyehengereket. Mikor a csokoládé megdermedt, szépen becsomagoljuk.

Ajándéknak is kiváló.

(Forrás: internet)