Csökkentik-e a rák kockázatát a brokkoli és társai?

Megelőzhetjük-e a rákot keresztesvirágú zöldségek fogyasztásával? Ezt a kérdést járta körül egy cikk a The New York Times internetes oldalán. Az amerikai újság válasza röviden: a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó jót tesz az embernek csakúgy, mint a fehérrépa, vagy pedig a sötétzöld színű zöldségek közül a kelkáposzta és a rukkola fogyasztása.

Brokkoli és karfiol: szinte kár megfőzni

Bár méretükben és színükben nagymértékben különböznek, a brokkoliban és a karfiolban nagyon sok közös tulajdonság van. Mindenekelőtt: a legegészségesebb zöldségek közé tartoznak. Mind a brokkoli, mind a karfiol nemcsak az immunrendszert erősítik vitaminokkal, hanem segítenek a különböző daganatok elleni védelemben is, és javítják a bőr UV-védelmét.

Mi segít megőrizni a memóriánkat idős korban?

A brokkoli, a spenót és a tojássárgája gazdag luteinben, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben felidézzük korábban elsajátított képességeket és készségeket. Azoknak az idősebb felnőtteknek, akiknek a szervezetében magas a lutein szintje, jobb az emlékezőképességük. A lutein megvédi az agy bizonyos területeit, hozzájárul a jó memória megőrzéséhez.

Szemünk barátja, a brokkoli

A népszerű tévhittel ellentétben úgy tűnik, nem is a répa az, ami segít abban, hogy tisztábban lássunk, hanem a brokkoli a szem igazi barátja. A brokkoliban található speciális összetevő, az I3C segít abban, hogy az időskori látásromlás csökkenjen, és a látás hosszú ideig élesebb maradjon. A brokkoli amúgy is szuperételnek számít, együnk tehát minél többet!

Görcsöl a lába? Egyen brokkolit!

A zöldségekben lévő magnézium ötből négy éjszakai lábgörcstől szenvedőnek segít. A brokkoliban és a zöld leveles zöldségekben lévő ásványi anyag hiánya az egyik gyakori oka a lábgörcsöknek, de a megkérdezettek csupán egyhatoda hallott már erről. A magnézium-oxid enyhítheti a vádliban vagy a lábfejben jelentkező, különösen éjszaka előforduló görcsöket.

Porckopás ellen is jó a brokkoli

A brokkoliban található vegyületből készült tabletta segíthet az ízületi porckopás (osteoarthritis) leküzdésében. A brokkoli értékes összetevőjére, a szulforafánra olyan mennyiségben lenne szükség a betegség kezeléséhez, hogy annyi zöldséget elfogyasztani lehetetlen, ezért tablettát alkottak meg, amely a vegyület mesterséges változatát tartalmazza.

Brokkoli: a zöld kemoprevenció

A brokkolit már régóta a szuperélelmiszerek közé sorolják, és egy friss kutatás szerint hamarosan a száj-, a garat-, a fej- és a nyaki daganatok ellen is védhet bennünket. A szakértők egy új, „zöld kemoprevenció” nevű kezelést fejlesztenek, amelyben a brokkolit és más, nagy szulforafánt tartalmú zöldségeket használják fel a betegségek elleni védekezésre.

Brokkolikapszulák autistáknak

Bostoni kutatók eredményei arra utalnak, hogy talán sikerülhet egy olyan tablettát megalkotni, amely első alkalommal veszi célba az autizmus gyökerét. Már négy hét leforgása alatt figyelemreméltó javulást tapasztaltak, és a kutatás végére a napi kapszulát szedő betegek némelyike bele tudott nézni a kutatók szemébe, és kezet tudott fogni velük.

Fokozott rákellenes hatású brokkolit fejlesztettek ki

Az Illinois Egyetem kutatóinak a brokkoli közismert rákellenes tulajdonságainak fokozása mellett azt is sikerült elérniük, hogy hosszabb ideig eltartható legyen a zöldség. A kutatást vezető Jack Juvik elmondta, hogy a két természetes, növényi eredetű vegyület kombinált alkalmazása fokozza a brokkoli rákellenes hatásait, ugyanakkor megnöveli az eltarthatóságát.

A káposzta egyik összetevője véd a sugárzástól

Amerikai kutatók szerint a káposztában, a karfiolban és a brokkoliban előforduló egyik rákellenes vegyület a halálos sugárdózistól is megóvja a rágcsálókat. A 3,3′-diindolmetánról (DIM) már bebizonyosodott, hogy az emberre nem ártalmas, ezért a kutatók azt remélik, hogy használhatják a rákbetegekben a sugárterápia által okozott mellékhatások enyhítésére.