Fokozott rákellenes hatású brokkolit fejlesztettek ki

Az Illinois Egyetem kutatóinak a brokkoli közismert rákellenes tulajdonságainak fokozása mellett azt is sikerült elérniük, hogy hosszabb ideig eltartható legyen a zöldség. A kutatást vezető Jack Juvik elmondta, hogy a két természetes, növényi eredetű vegyület kombinált alkalmazása fokozza a brokkoli rákellenes hatásait, ugyanakkor megnöveli az eltarthatóságát.

Fokozott rákellenes hatású brokkolit fejlesztettek kiA kutatók először metil-jazmonátot (MeJA), egy növényekben természetesen előforduló vegyületet használtak a brokkoli rákellenes hatásának fokozására. A betakarítás előtt körülbelül négy nappal a növényre fújt MeJA kiváltja a glükozinolát (GS) bioszintézisével összefüggő géntevékenységet. A brokkoliban és más káposztafélék szöveteiben lévő glükozinolátok erős rákellenes hatással rendelkeznek, mert olyan méregtelenítő enzimek működését serkentik, mint például a kinon-reduktáz, amelyek méregtelenítik és eltávolítják a rákkeltő anyagokat az emberi szervezetből.

A MeJa azonban e folyamat közben egy olyan génhálózatnak is jelez, amelyek az etilén felszabadításának kiváltásával a növény lebomlásához vezetnek. A kutatók ezért az 1-metilciklopropén (1-MCP) nevű vegyületet használták fel, amely gátolja az etilénre receptor-szenzitív receptorfehérjéket a növényben. A vegyületet a betakarítás után alkalmazták ugyanazokon a brokkolikon, amelyeket a betakarítás előtt metil-jazmonáttal kezeltek. Az 1-MCP tulajdonképpen gyorsabban kötődik a receptorfehérjékhez, és ezáltal kiszorítja az etilént, amivel drámai mértékben megnöveli az etilénnek tulajdonítható rothadást.

Egyik vegyület sem toxikus, természetesen fordulnak elő növényekben, bár Juvik szerint szintetikus formában is előállíthatók. A kutató azonban hangsúlyozta, hogy a kezeléshez mindkét vegyületből rendkívül kis mennyiségre van szükség.

„Nagyon olcsó, és körülbelül annyira toxikus, mint a só” – mondta Juvik az 1-MCP-ről. „Nagyon kevés kell belőle a kívánt hatás eléréséhez. Illékony, és körülbelül 10 óra alatt eltűnik a növényből.”