Porckopás ellen is jó a brokkoli

A brokkoliban található vegyületből készült tabletta segíthet az ízületi porckopás (osteoarthritis) leküzdésében. A brokkoli értékes összetevőjére, a szulforafánra olyan mennyiségben lenne szükség a betegség kezeléséhez, hogy annyi zöldséget elfogyasztani lehetetlen, ezért tablettát alkottak meg, amely a vegyület mesterséges változatát tartalmazza.

Porckopás ellen is jó a brokkoliA szulforafán gyulladáscsökkentő hatása eddig is ismert volt, mint ahogy az ízületi porckopás elleni hatékonysága is. A természetes kénvegyület azonban kémiailag nem elég stabil ahhoz, hogy gyógyszert lehessen belőle gyártani, ezért a több kilónyi brokkolievés jelenthette volna az egyetlen beviteli alternatívát.

Egérkísérletek során viszont most sikerült bebizonyítani, hogy a szulforafán mesterséges változata lényegesen javítja a csontszerkezetet, a testtartást és a mozgást.

A Sulforadex vagy SFX-01 néven említett új gyógyszer egynapi adagja annyi hatóanyagot tartalmaz, amennyi 2,5 kilogramm brokkoliban található mennyiségnek felel meg.

A szakemberek úgy vélik, hogy ezzel „jelentős előrelépés” történt az ízületi porckopás kezelésében, amire jelenleg nincs gyógymód a fájdalomcsillapításon és a protézis beültetésén kívül.

„A kezdeti eredmények rendkívül biztatóak, így sikerült meggyőződnünk róla, hogy a szulforafán ígéretes hatóanyag az ízületi porckopás kezelésére” – fogalmazott a kutatást vezető szakértők egyike, Andrew Pitsillides professzor, aki a Royal Veterinary College in London munkatársa is egyben.

Az eredményeket a European Calcified Tissue Society (ECTS) és az International Bone and Mineral Society (IBMS) közös rotterdami ülésén mutatták be.