Brokkoli és karfiol: szinte kár megfőzni

Bár méretükben és színükben nagymértékben különböznek, a brokkoliban és a karfiolban nagyon sok közös tulajdonság van. Mindenekelőtt: a legegészségesebb zöldségek közé tartoznak. Mind a brokkoli, mind a karfiol nemcsak az immunrendszert erősítik vitaminokkal, hanem segítenek a különböző daganatok elleni védelemben is, és javítják a bőr UV-védelmét.

A brokkoli sok C-vitamint tartalmaz – kétszer annyit, mint a karfiol –, és ezáltal véd a megfázás ellen. Emellett egy átlagos adagban mintegy 115 mg kalcium van, ami viszonylag soknak számít egy zöldség esetében, ezért értékes kalciumforrás a vegánok és a laktóz intoleranciában szenvedők számára.

Nem megvetendő, hogy mind a brokkoliban, mind a karfiolban megtalálhatók az alábbiak:

  • vas
  • magnézium
  • kálium
  • folsav
  • karotin

Ugyanakkor mindkét növény a nagyon alacsony kalóriatartalmú zöldségek közé tartozik. Ha óvatosan pároljuk, 100 gramm zöldségben mindössze 25 kalória van a viszonylag magas rost- és krómtartalom mellett, ami ideális a fogyókúrázók számára.

Egészségesek és vitaminban gazdagok

Néhány évvel ezelőtt felfedezték a brokkoli rákmegelőző és rák kialakulását gátló hatását. A sulforaphane összetevő számos tanulmányban hasznosnak bizonyult:

  • hólyagrák
  • mellrák
  • prosztatarák
  • vastagbélrák

Ugyanezt a hatást gyanítják a kutatók más keresztesvirágúaknál is, beleértve a karfiolt. Laza, finom szerkezete miatt mindkét zöldségtípus könnyen emészthető és könnyen rágható, ezért a brokkoli és a karfiol alkalmas a betegek és az ételintoleranciában szenvedők táplálására.

Szinte kár megfőzni őket

Az értékes összetevők optimális hasznosítása érdekében a brokkolit és a karfiolt csak óvatosan szabad elkészíteni. Sok receptben tanácsolják a főzést, sokkal egészségesebb azonban a brokkolit és karfiolt párolni. Így különféle receptek elkészíthetők, mint például egy brokkolifelfújt vagy karfiol sült zsemlemorzsával, főtt tojással és sonkával.

A nyers ételek szerelmesei nyers brokkolit is fogyaszthatnak, például brokkoli salátát balzsamecetes dresszinggel. Télen különösen népszerű a brokkoli krémleves vagy a forró karfiol gratin. Ha a zöldséget egészben pároljuk vagy főzzük, akkor először be kell metszeni a kemény szárat egy késsel, így egyszerre lesz kész a rózsákkal.

Vásárlás, tárolás és feldolgozás

A karfiol mind a klasszikus fehér, mind a zöld és lila variációban kapható. Mindenesetre vásárláskor figyelni kell, hogy a zöldségen ne legyenek sötét foltok, mivel ez hosszú, nem szakszerű tárolásra utal.

Ajánlatos a karfiolt egészben, a nagy zöld levelekkel együtt megvenni, mert ezek körülölelik a finom rózsákat, és megvédik őket az ütődésektől és a kiszáradástól. Ha a levelek és a szár élénk zöld és a „virág” tiszta fehér, a karfiol friss és jó. Két-három napon belül fel kell dolgozni, vagy blansírozott formában lefagyasztható.

A friss brokkolit ropogós, zöld levelek és zárt virág jellemzi. Az elvirágzott brokkoli élvezhetetlen, és nem lenne szabad eladni. A brokkolit is a lehető leggyorsabban kell otthon feldolgozni, előtte a hűtőszekrényben frissentartó fóliában tárolható. Alaposan meg kell mosni, apró virágokra vágni, és blansírozott formában lefagyasztható.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a brokkoliról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szemünk barátja, a brokkoli