Görcsöl a lába? Egyen brokkolit!

A zöldségekben lévő magnézium ötből négy éjszakai lábgörcstől szenvedőnek segít. A brokkoliban és a zöld leveles zöldségekben lévő ásványi anyag hiánya az egyik gyakori oka a lábgörcsöknek, de a megkérdezettek csupán egyhatoda hallott már erről. A magnézium-oxid enyhítheti a vádliban vagy a lábfejben jelentkező, különösen éjszaka előforduló görcsöket.

Két kutatás most azt mutatta, hogy a magnézium-oxid tartalmú étrendkiegészítő szedése enyhítheti a vádliban vagy a lábfej kis izmaiban jelentkező, különösen éjszaka előforduló görcsöket. Izraeli kutatók kimutatták, hogy az ásványi anyagot és B6- illetve E-vitamint tartalmazó egyik görcsoldó készítmény két hét alatt enyhítette a lábgörcsöket úgy, hogy vagy teljesen megszüntette, vagy mérsékelte a betegekben.

A kísérletben részt vevő 32 beteg fele szedte az étrendkiegészítőt két hétig, és ez idő alatt az alanyok 82 százaléka számolt be a görcsök megszűnéséről, hat százalék pedig a görcsök enyhüléséről. A placebót szedő kontroll csoportban ez az arány mindössze egyharmad volt.

A Chaim Sheba orvosi központ kutatói az 50-es éveikben járó résztvevők alvási pontszámait hasonlították össze a kéthetes kutatási időszakban az étrendkiegészítő szedése előtt, illetve közben. A Magnesium Research szaklapban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a készítmény nem járt mellékhatásokkal.

A RealMagLegs nevű étrendkiegészítőt a magnézium-citrát kapszulával is összevetették, hogy kiderítsék, hogyan szívódik fel a test sejtjeiben. Kiderült, hogy a magnézium-citrát nem jut be a sejtekbe, ezért nem képes kifejteni a hatását, ami megmagyarázza a szájon át szedhető magnézium-tartalmú kiegészítők az éjszakai lábgörcsökre gyakorolt hatását vizsgáló korábbi kutatások vegyes eredményeit. A magnézium-oxid ezzel szemben a röntgenvizsgálatok tanúsága szerint 41 önkéntesben jelentős mértékben átjárta a sejteket.

Bár az ásványi anyag számos élelmiszerben, például a zöld leveles zöldségekben, a babban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a diófélékben is fellelhető, az Egyesült Királyság egészségügyi adatai szerint az emberek egy hatoda nem fogyaszt annyit, hogy elérje a javasolt bevitel mennyiségét.