Elfeledett gabonánk, a köles

A kölest már húszezer éve termesztették Kínában. Nálunk a honfoglalás óta ismert, a középkorban a nagyböjt vagy éhínség idején hús helyett használták. A köles kitűnő tulajdonságai miatt ma egyre népszerűbb. Hozzájárul a kiegyensúlyozott fehérjebevitelhez, gazdag magnéziumban, szilícium-dioxidban, vasban, mangánban, valamint az A- és B-vitaminokban.

Magnézium: a szív, izmok, csontok védője

A magnézium jótékony hatásáról szóló hirdetéssel naponta találkozunk. Ennek az ásványi anyagnak számos funkciója van a szervezetben, befolyásolja az idegtől az izomig terjedő ingereket, az adrenalin felszabadulását, a csontok mineralizációját, és felelős több mint 300 enzim aktiválásáért az anyagcserében. Véralvadásgátlóként megakadályozhatja a trombózist.

Magnézium: hogyan, mikor pótoljuk?

A magnézium nélkülözhetetlen a normál vérnyomás és szívritmus fenntartásához, a csontok szilárdságához, az izmok és az idegrendszer működéséhez. A felnőtt lakosság túlnyomó többsége a szükségesnél kevesebb magnéziumot juttat a szervezetébe. A táplálékkal bevitt magnéziumnak csak mintegy harmada-fele szívódik fel, ezért kell gondoskodni a pótlásáról.

Görcsöl a lába? Egyen brokkolit!

A zöldségekben lévő magnézium ötből négy éjszakai lábgörcstől szenvedőnek segít. A brokkoliban és a zöld leveles zöldségekben lévő ásványi anyag hiánya az egyik gyakori oka a lábgörcsöknek, de a megkérdezettek csupán egyhatoda hallott már erről. A magnézium-oxid enyhítheti a vádliban vagy a lábfejben jelentkező, különösen éjszaka előforduló görcsöket.

Együtt jó a magnézium, a D-vitamin, K2-vitamin

A magnézium áldásos hatásai közül hadd említsük meg a csontok és a fogak felépítésében való részvétele és az ismertebb izomgörcsoldó funkció mellett a szívizmok működésében, a vércukorszint szabályozásában betöltött szerepét, a vérerek ellazítását, vérnyomás-csökkentést, a szervezet energiaellátásában való közreműködést, a védelmet a sztrók és a szívinfarktus ellen.