Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Magnézium: a szív, izmok, csontok védője

A magnézium jótékony hatásáról szóló hirdetéssel naponta találkozunk. Ennek az ásványi anyagnak számos funkciója van a szervezetben, befolyásolja az idegtől az izomig terjedő ingereket, az adrenalin felszabadulását, a csontok mineralizációját, és felelős több mint 300 enzim aktiválásáért az anyagcserében. Véralvadásgátlóként megakadályozhatja a trombózist.

A szervezetben lévő magnézium körülbelül 60%-a a csontokhoz kötődik, a többi a különböző szervekhez és szövetekhez, csak 1%-a van jelen a vérben oldva. Ha túl kevés magnézium jut a szervezetbe, akkor a tartalékaiból pótolja. A vérben mért magnézium tartalom ezért csak részben mutatja a tényleges helyzetet.

Mennyi az ideális napi adag?

A magnézium javasolt napi dózisa kb. 350 mg. Ezt az adagot a következő élelmiszerek tartalmazzák:

 • 60 g búzakorpa
 • 75 g napraforgómag
 • 200 g bab
 • 200 g dióféle
 • 250 g zabpehely
 • 500 g spenót
 • 1200 g hús

Magnézium főként a növényi élelmiszerekben található. Különösen jó forrása a diófélék és magvak, valamint a teljes kiőrlésű gabona, különösen a köles.

Maximum napi 250 mg-ot szabad fogyasztani táplálékkiegészítőkkel, hogy ne lépje túl az ajánlott napi adagot – a fennmaradó mennyiség általában a táplálékon keresztül szívódik fel.

Hiánytünetek

Ha ésszerűen táplálkozunk, súlyos hiánytünetek ritkán alakulnak ki. A klasszikus hiánytünetek nagyon hasonlóak a kalciumhiányhoz (izomgörcsök, nyugtalanság, remegés, vérkeringési problémák). A következő esetekben a szervezetnek általában több magnéziumra van szüksége:

 • terhelésnél (és erős izzadásnál)
 • stressznél
 • betegségen átesett személyeknél (főleg hasmenéses betegségek)
 • cukorbetegségnél
 • krónikus vesebetegségnél
 • terhesség és szoptatás ideje alatt
 • növekedés időszakában

Az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, hashajtók, fogamzásgátlók) is zavarják a normál magnézium-háztartást. Ekkor tanácsos kiegészítő magnéziumbevitel.

Magnéziumhiány miatt kiváltódhatnak vagy súlyosbodhatnak a szorongás vagy a depresszió különböző jelei. A panaszok sokfélesége azzal magyarázható, hogy a magnézium számos különböző anyagcsere-folyamatban vesz részt.

A magnézium túladagolása

Nagyon magas magnézium-koncentráció a vérben csak parenterálisan (infúzióval) vagy vesekárosodás esetén fordulhat elő. Ekkor bénulásos jelenségek lépnek fel, amelyek hatással vannak mind a légzésre, mind a vérnyomásra. Szélsőséges esetekben kómába is kerülhet az érintett.

Jótékony hatás

A magnézium védelmet nyújt a szívritmuszavarok ellen, és javítja a szív teljesítményét, a túl kevés magnézium viszont veszélyeztetheti a szívet. Izomgörcsök esetén gyakran leírják a magnézium-készítmények meglepően jó hatását. Magnéziumot alkalmaznak vádligörcsök és korai méhösszehúzódások megelőzésére.

A magnézium enyhíti a keringési problémákat is, mivel az erek kitágulnak, a vér hígul, és több jut be a szövetbe. Savgátló készítményekben a magnézium segít gyomorfekély esetén.

Figyelem: a magnézium önmagában szedve nagyrészt kiürül a szervezetből. Hasznosulásának javítása érdekében orotsavval párosítják, ami segíti a felszívódását.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdeklik a magnézium pótlásának lehetséges forrásai, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hogyan, mikor pótoljuk a magnéziumot?