A gyakran alábecsült trombózis

Rossz dolog, ha az ember betegen ágyhoz kötött, és ráadásul emiatt nagy veszély is fenyegetheti: a trombózis. A sokat ülő, fekvő embereknél fokozott a trombózis kockázata. A vérrögök főként a láb és a medence mélyvénáiban keletkeznek, ritkábban az artériákban. Jelentősen megnő a trombózisveszély műtét utáni hetekben, különösen idős betegeknél.

Magnézium: a szív, izmok, csontok védője

A magnézium jótékony hatásáról szóló hirdetéssel naponta találkozunk. Ennek az ásványi anyagnak számos funkciója van a szervezetben, befolyásolja az idegtől az izomig terjedő ingereket, az adrenalin felszabadulását, a csontok mineralizációját, és felelős több mint 300 enzim aktiválásáért az anyagcserében. Véralvadásgátlóként megakadályozhatja a trombózist.

Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?

Az alsó lábszárban jelentkező fájdalomnak többféle oka lehet. Jelezhet ártalmatlan sportsérülést, túlterhelést, de lehet akár veszélyes betegség figyelmeztető jele is. A legtöbb ok egyszerűen kezelhető, de érdemes kideríteni, mitől is fáj a vádli: egyszerű izomgörcsről, netán izom- vagy ínszakadásról, porcorongsérvről, trombózisról van-e szó?

Acetilszalicilsav – fűzfából gyógyszer

A nyelvtörő név sokoldalú hatóanyagot takar. Legyen szó fejfájásról, fogfájásról, lázról, az acetilszalicilsav (ASA) szinte mindenkinek segített már. A fájdalomcsillapító hatás mellett használják a szív és az agy keringési rendellenességeinek megelőzésére, csökkenti a reumás és ízületi gyulladásokat, valamint a trombózis kialakulását az erekben.

Visszér, lábdagadás ellen pipiskedjünk, mozogjunk!

A melegebb idő beköszöntével sok embernél jelentkezik lábdagadás, nehézláb-érzés. Ezek a visszértágulat jellemző tünetei. A visszértágulat (varicositas) leggyakrabban a lábakon jelentkezik, de előfordulhat a hüvelyben és a végbélben (ez a jól ismert aranyér), sőt speciális esetekben (májbetegség, hasi folyadékgyülem) a nyelőcső mentén is.

Hogyan kerüljük el az utazási betegségeket? (1.)

A nyaralásnak az év legszebb időszakának kellene lennie, de ha nem vigyázunk, gyorsan megbetegedhetünk, és elillan a kellemes élmény. Sőt, egy idegenben beszerzett hólyaggyulladás, hasmenés vagy leégés pokollá teheti az utazást. Nézzünk néhány tipikus utazási betegséget és panaszt és tippeket arra, hogy üdülés alatt is fittek és egészségesek maradjunk.

Ismerjük fel, előzzük meg a trombózist!

Trombóziskor vérrög alakul ki a vénában, és akadályozza a vér visszaáramlását a szív felé. Ez többnyire fájdalommal jár, és az érintett terület megduzzad. Fontos, hogy különbséget tegyünk a különböző típusú trombózisok között, mert vérrög előfordulhat a test bármely erében, még a szívben is – eltérő következményekkel. A mozgás az, ami segíthet megelőzni!

Trombózishoz vezethet, ha a repülőn az ablak mellé ül

A hosszabb repülőút és a trombózis kapcsolatára már többször is felhívták a figyelmet, de vajon tudja-e, hogy az állapot kialakulásának szempontjából az sem mindegy, hogy hová ül a gépen? Miért nagy a veszélye repülés közben a mélyvénás trombózisnak, a vérrögök keletkezésének? Mitől fokozódik a vénás pangás és a véralvadás? Miért jó a kompressziós harisnya?

Szabad-e masszírozni trombózisveszélyben?

A rohanó mindennapokban a masszázs egy kicsit olyan, mint a nyugalom szigete. De igaz ez akkor is, ha visszerekkel küzdünk? Az emberek kezdenek rájönni, hogy a masszázs nem csak egy kényelmi szolgáltatás, hanem hozzájárulhat ahhoz, hogy a testünk állapota ne romoljon olyan gyorsan, sőt, egyes esetekben még javíthat is azon. Van azonban olyan eset, amikor nem.

Trombózisveszély nyári baleseteknél!

Nyáron, szabadság alatt megszaporodnak a sérüléses balesetek. Az izomsérülések, csonttörések azonban nem csak hosszan tartó gipszet jelentenek, hanem mélyvénás trombózis kialakulásához is vezethetnek, különösen az arra hajlamos személyeknél – hívja fel a figyelmet a nyár egy kellemetlen velejárójára prof. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője.