Visszér, lábdagadás ellen pipiskedjünk, mozogjunk!

A melegebb idő beköszöntével sok embernél jelentkezik lábdagadás, nehézláb-érzés. Ezek a visszértágulat jellemző tünetei. A visszértágulat (varicositas) leggyakrabban a lábakon jelentkezik, de előfordulhat a hüvelyben és a végbélben (ez a jól ismert aranyér), sőt speciális esetekben (májbetegség, hasi folyadékgyülem) a nyelőcső mentén is.

Normális körülmények között a vér szív felé áramlását a lábizmok pumpa hatású működése segíti, míg a vénában lévő billentyűk megakadályozzák a vér visszafolyását. A túl sok ülés/fekvés, ill. mozgásszegény életmód az izmok pumpafunkcióját erősen korlátozza. A vénában lévő billentyűk hibája pedig családi vonásként jelenhet meg, ezért, ha a család nőtagjainál jellemző volt a lábdagadás, lábfájdalom nyaranta, akkor különösen figyeljünk oda, hogy ne legyen mozgásszegény az életmódunk, sőt, ülőmunka esetén időnként mozgassuk át a lábunkat. További kockázati tényezőt jelent a magas testalkat, az elhízás és a rostszegény táplálkozás. Ezek közül a magasságunkra nyilvánvalóan nem lehetünk hatással. A terhesség alatti hormonális változások, valamint a fogamzásgátló tabletta szedése növeli a veszélyt.

A pipiskedés nagyon hasznos

A varicositas jellegzetes tünete a nehéz és fáradt láb, viszketés, melegségérzés, előrehaladott esetben a bőr barnás elszíneződése és megvastagodása. A már kifejlett, fájdalmat okozó visszércsomókat az érfalak összeesését kiváltó injekciókkal, vagy végső soron műtéttel lehet megszüntetni.

Mozgással gondoskodjunk a véráramlást segítő lábszárizomzat pumpafunkciójának megtartásáról. Álljon lábujjhegyre, majd gördüljön át a sarkára, ezután újra vissza lábujjhegyre. Ezt tizenkétszer ismételje egymás után, amikor csak eszébe jut. A görgés mellett végezhet olyan helyben járást is, amikor csak a lábujjhegy érinti a talajt. Emellett természetesen használjon ki minden lehetőséget, hogy megmozgassa a lábait, ne használjon liftet, hanem lépcsőzzön. Parkoljon távolabb, vagy szálljon le egy megállóval előbb, és sétáljon be a munkahelyére.

Hosszú ülésnél vagy állásnál a vér pang a lábban. Ha utazik, vagy más miatt hosszabban ül, ne mulassza el időnként megmozgatni a lábait. Lehetőleg ne lógassa, hanem polcolja fel a lábait.

Ha a korábban említett rizikófaktorok érvényesek Önre, vásároljon kompressziós harisnyát. Ezek nemcsak gyógyászati segédeszköz boltban kapható csúnya, „mamás” harisnyák, hanem cipőt és harisnyákat forgalmazó boltokban is kaphatók speciális, lentről felfelé csökkenő nyomást kifejtő harisnyák. A térd- és combharisnyák viszont elszorítják a felszíni vénákat, így gátolják az áramlást, ezért viselésük nem ajánlott!

A keresztbe tett lábakban szintén nehezebben áramlik a vér, ezért azt lehetőség szerint kerülje, akármennyire is csinos és nőies. A magas sarkú cipő sem tesz jót a visszereknek. Az ortopédiai szempontból is legelőnyösebb 1-3 cm-es sarok az, ami a visszereknek is kedvező, ezért próbáljon váltani az ilyen típusú cipőkre.

Talán nem meglepő, hogy a mozgás mellett az egészséges életmód másik alappillére, a táplálkozás az, ami segíthet a megelőzésben és a folyamat lassításában. Sok túlsúlyos ember érintett visszérbetegségben, nekik elsősorban testsúlycsökkentésre kell törekedniük.

Visszérpanaszoknál a vízhajtó és a vérellátást javító élelmiszerek hozhatnak enyhülést. A növényi anyagok, mint a flavoniodok (azokból is leginkább a rutin) javítják az érfal rugalmasságát. A C-vitaminban gazdag ételek szintén hasonlóan jó hatásúak, ezért a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása általános jó hatásai mellett nagyon jó hatással van a vénák állapotára is. A hajdina rutint tartalmaz, ezért ennek a gluténmentes gabonának a fogyasztása az érfalak rugalmasságát nagymértékben javítja. A hüvelyesek (beleértve a szójatermékeket is), a káposztafélék, gumós zöldségek, hagyma, burgonya, a kukorica, a spenót mind cinket tartalmaznak, aminek kötőszövetet erősítő hatása az érfal erősítésére is kiterjed, tehát ezek fogyasztása is erősen javallott. Kihasználható még a csípős paprika vérkeringést serkentő hatása is (gyomorbetegek ne fogyasszák). A finomított szénhidrátokban bővelkedő élelmiszereket (fehér kenyér és tészta, sütemények) azonban kerülni kell.

Fontos a napi minimum 2 liter szénsav- és alkoholmentes folyadék elfogyasztása. Ajánlott a somkóró tea ivása. A patikában és herbáriában kapható somkóróból két csapott teáskanálnyit forrázzunk le fél liter vízzel, fedjük le, 5-10 percet hagyjuk állni, majd szűrjük le. Minimum ennyit fogyasszunk naponta, de a 2-3 csészényi ajánlott mennyiség közelebb van az 1 literhez, ezért készítsünk kétszer ennyi főzetet, és a nap folyamán, egyenletesen elosztva fogyasszuk el. A fennmaradó szükséges 1-1,5 liter folyadék nagyobb része víz legyen.

A két fő pillér (mozgás, táplálkozás) után következzen a plusz egy tipp. A fáradt lábat felélénkíti az ecetes lemosás! Ehhez 10%-os ecettel óvatosan kenje be a lábát. Kezdje a jobb láb külső oldalán, majd haladjon lassan a belső oldal felé. Ne dörzsölje, ne masszírozza be, csak óvatosan kenje át a lábat az ecettel, később folytassa a bal lábon ugyanígy, kintről befelé, lentről felfelé haladva. Ismételje ezt heti kétszer.

Rendszeresen megmozgatott láb, egészséges táplálkozás és megfelelően megválasztott ruhadarabok – ennyi a megelőzés lényege. Igazán megéri odafigyelni ezekre az apróságokra, hogy megússzuk a kacskaringós, csomós vénákat és a bennük szövődményként kialakuló trombózist. Ez vérrögképződést jelent, és a vérrög a tüdőbe jutva halálos kimenetelű elakadást, embóliát okozhat.

Próbálja ki Ön is gyógynövénykeresőnket!