Miről árulkodik a székletünk?

A széklet nem olyasmi, amiről szívesen beszélünk, de annak kinézete és állaga igen fontos mutatója az egészségünknek. Bár a széklet színének és konzisztenciájának változása gyakran a táplálkozásnak köszönhető és teljesen ártalmatlan, a széklet néha utalhat betegségre is. Nézzük, mi állhat a háttérben, ha változott a széklet színe, állaga és szaga.

Visszér, lábdagadás ellen pipiskedjünk, mozogjunk!

A melegebb idő beköszöntével sok embernél jelentkezik lábdagadás, nehézláb-érzés. Ezek a visszértágulat jellemző tünetei. A visszértágulat (varicositas) leggyakrabban a lábakon jelentkezik, de előfordulhat a hüvelyben és a végbélben (ez a jól ismert aranyér), sőt speciális esetekben (májbetegség, hasi folyadékgyülem) a nyelőcső mentén is.

Külső vagy belső, az aranyér kellemetlen

Becslések szerint minden második ember találkozott már élete során az aranyér tüneteivel, ám az érintettek szégyenérzetből titkolják a panaszaikat. Az aranyér keletkezésének gyakori oka az alacsony rosttartalmú étrend, amely mozgáshiánnyal együtt székrekedést okoz. Gyakran örökletes kötőszövet-gyengeség, vagy krónikus hasmenés is lehet az aranyér oka.

Sertésszalonna a népi gyógyászatban

A sertésszalonna eleink mindennapi tápláléka volt. Néprajzkutatók azonban megállapították, hogy nem csak a konyha kedvelt alapanyag volt. A sertésszalonnát a népi gyógyászatban is széles körben alkalmazták, és alkalmazzák ma is.

Aranyér: állandó gond?

Miért szenvednek olyan sokan aranyérben és végbélbetegségekben? Az idő hiánya miatt – állítják a kutatók. Érdekes, hogy az áldott állapotban lévő hölgyeknél, akikre nem a kapkodás, inkább a boldog várakozás jellemző, ugyancsak gyakran találkozhatunk ezzel a betegséggel.

Aranyér: állandó gond?

Miért szenvednek olyan sokan aranyérben és végbélbetegségekben? Az idő hiánya miatt – állítják a kutatók. Érdekes, hogy az áldott állapotban lévő hölgyeknél, akikre nem a kapkodás, inkább a boldog várakozás jellemző, ugyancsak gyakran találkozhatunk ezzel a betegséggel.

Érvédő házi szerek

Napjainkban a világ fejlett országaiban szinte mindenütt a szív- és érrendszeri betegségeket tartják számon vezető halálokként. A népbetegségnek számító súlyos keringési problémákért többek között a helytelen táplálkozás, az elkényelmesedés, a stresszes életmód a felelős.

Ég, fáj, viszket az aranyér

A különféle emésztési problémák, közülük is a leggyakrabban tapasztalt székrekedéses tünetek, illetve a (több más betegség mellett) miattuk kialakuló aranyérbetegség tipikusan civilizációs eredetűek. Okuk a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény, passzív életmód.

Vérszegénység

A vérszegénység sokakat érint, gyakran úgy, hogy nem is tudnak róla. A vér kevesebb oxigén szállítására képes, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. A vérszegénység – hacsak nem történt súlyos vérveszteség – többnyire lassan, fokozatosan alakul ki.

Egynapos sebészet: hályogtól aranyérig

Az egynapos sebészet, melynek lényege, hogy a beteg 24 óránál többet nem tölt a gyógyító intézményben, nem új szolgáltatásforma. Egy brit gyermeksebész már a múlt század elején több mint 7 ezer ilyen műtétet végzett sikerrel, és utána otthonukban gyógyította pácienseit.