Külső vagy belső, az aranyér kellemetlen

Becslések szerint minden második ember találkozott már élete során az aranyér tüneteivel, ám az érintettek szégyenérzetből titkolják a panaszaikat. Az aranyér keletkezésének gyakori oka az alacsony rosttartalmú étrend, amely mozgáshiánnyal együtt székrekedést okoz. Gyakran örökletes kötőszövet-gyengeség, vagy krónikus hasmenés is lehet az aranyér oka.

Az ember bele különböző szakaszokból áll: a gyomornál kezdődik a vékonybél, majd következik a vastagbél, és ennek a végén található a végbél, amely a végbélnyílással végződik. Az átmenet, a végbél és a végbélnyílás között található egy körformájú barlangos érrendszer-párna. Ez képezi a záróizmokkal együtt a végbélnyílás tömörítőgyűrűjét. A záróizom megakadályozza a szilárd széklet, a barlangos test pedig a folyadék és gázok kijutását.Ha belső, ha külső - fáj

Belső és külső aranyér

Ha ezt a rendszer valami zavarja, vagy a véráramlás akadályozott, az érpárnák megnövekedhetnek. Ezt az állapotot nevezik a zsargonban aranyérnek (belső aranyér). Az aranyérben élénkpiros, artériás vér folyik.

Anális trombózis esetén, melyet a köznyelv gyakran külső aranyérnek nevez, nem a szó eredeti értelmében használt aranyérről van szó, hanem ártalmatlan, de fájdalmas csomókról. Ezek a végbélnyílás körül keletkeznek egy megrepedt véna miatt. Ezekből a csomókból a gyógyulás során gyakran kis bőrlapocskák lesznek, amelyeket úgynevezett bőrcímkéknek neveznünk.

Hogyan keletkezik az aranyér?

Különösen gyakori oka az aranyér keletkezésének a meglehetősen alacsony rosttartalmú étrend, amely mozgáshiánnyal együtt székrekedést okoz. Ezáltal a széklet kemény lesz, sokáig kell nyomni, ami kitágítja a végbél ereit és megnagyobbodik a barlangos érrendszeri párna. Az állandó túlfeszítés következtében verőértágulatok keletkeznek.

Az aranyér keletkezésében emellett gyakran örökletes kötőszövet-gyengeség is áll. A veleszületett rugalmassághiány kedvez a verőértágulatok keletkezésének. Krónikus hasmenés (hashajtók) is lehet oka az aranyérnek, mivel a híg széklet nem eléggé edzi a végbélzáró mechanizmust.

Az aranyér keletkezésének lehetséges oka a terhesség is. Sok nő küszködik ezzel terhessége idején, mivel a magzat nyomja a végbelet, ezáltal a véráramlás ezen a helyen csökken, és kitágul az érfonat. Hasonló a probléma a túlsúlyos embereknél. Idős korban gyakoribb az aranyér, mert a szövetek rugalmassága csökken, és az erek jobban telítődnek vérrel. A normális visszaáramlás csökken, ez kedvez az ércsomók keletkezésének. Az ülő életmód is elősegíti az aranyér kialakulását, mert vérpangást idézhet elő.

Az aranyér felismerése

Az aranyér tünetei: a végbél viszketése, nedvedzés, égő érzés, világos színű vér a székleten és erős fájdalom. A tüneteket enyhíthetik ugyan a recept nélkül kapható aranyérkenőcsök és kúpok, de vérzés esetén elkerülhetetlen az orvos felkeresése, mert a vérzés daganat jele is lehet. Az aranyeret súlyosságától és a tünetektől függően négy szakaszra osztjuk, ezek alapján történik kezelésük is:

  • I. fok: az aranyér nem látható és nem tapintható, és csak enyhe duzzanatként nyilvánul meg, melyet gyakran kísér viszketés és végbél környéki fájdalom. Az érpárnák már megnagyobbodtak.
  • II. fok: az aranyér székletürítésnél kinyomódik, de utána magától visszahúzódik. Feltűnik néha világospiros vér a székleten. Erős viszketés, égő érzés és nyálkaváladék jelentkezhet.
  • III. és IV. fok: az aranyér már nem húzódik vissza magától, hanem azt kézzel vissza kell nyomni. Az erős égéshez és fájdalomhoz a végbélnyálkahártya gyulladása is társul.Használhat az ülőfürdő

Diagnózis és kezelés

Aranyér gyanúja esetén ne késlekedjünk, keressük fel háziorvosunkat, mert korai stádiumban gyógyítható legjobban az aranyér. Az orvos megtekinti és megtapogatja a végbélnyílás környékét. Mivel az aranyér gyakran mélyen van és nem mindig tapintható, elkerülhetetlen a végbéltükrözés. Ez ugyan kellemetlen, de az orvos számára napi rutin, és általában nem fájdalmas.

Az erős nyomás és erőlködés elkerülése végett puhán kell tartani a székletet és rendszeresen kell a székletürítésről gondoskodni. A ballasztanyagok növelése és elegendő folyadékbevitel segít ismét formába hozni az emésztést. E folyamatot támogathatja a testmozgás és a fizikai aktivitás. A túlsúlyosak próbálják meg visszaszerezni normál testsúlyukat. A medencefenék gyakorlatok hasznosak a véráramlását elősegítéséhez.

Házi szerek aranyérkezelésre

Házi szerek segíthetnek a panaszok, tünetek enyhítésében:

  • Vegyen ülőfürdőt, melybe zsurló- vagy tölgykéregteát tesz, utána tegyen krémtúró-borogatást a végbélnyílására.
  • Keverjen össze mézet és körömvirágkrémet, és dörzsölje be a beteg helyet.
  • Keverjen össze egyenlő arányban kamillát és lóherét, öntse le 0,25 liter forrásban lévő vízzel, és hagyja a teát 10 percig állni. Igyon ebből naponta három csészényit.
  • Dörzsölje be a beteg területet varázsmogyoró kenőccsel, vagy használhat ugyanilyen kúpot is.

(Németből fordította: Koncz László)