Aranyér: állandó gond?

Miért szenvednek olyan sokan aranyérben és végbélbetegségekben? Az idő hiánya miatt – állítják a kutatók. Érdekes, hogy az áldott állapotban lévő hölgyeknél, akikre nem a kapkodás, inkább a boldog várakozás jellemző, ugyancsak gyakran találkozhatunk ezzel a betegséggel.

Napjaink modern életstílusa nemcsak az ember lelkére gyakorol negatív hatást, hanem hozzájárul az említett betegségek kialakulásához is. A mozgáshiány, az ülő foglalkozások, a túlsúly, az egészségtelen, rost-, gyümölcs- és zöldséghiányos étrend mind-mind szerepet játszik az említett betegségek létrejöttében. Rendkívül gyakran találkozhatunk ezzel a betegséggel terhes nőknél. A megnövekedett méh által kifejtett nyomás, a megemelkedett hormonszint, valamint a szervek erőteljesebb vérellátása elősegíti az aranyér kialakulását. Fontos szerepet játszik az örökletesség is. Itt is hasonló a helyzet, mint a visszérbetegségeknél. A végbél környékén levő érkötegek kötőszövetének veleszületett gyengesége aranyeres, kitüremkedő érköteg létrejöttéhez vezethet.

Panaszok, tünetek

Égető vagy viszkető érzés

A végbél viszkető vagy égető érzése lehet időnkénti vagy állandó. Ez a kellemetlen probléma elsősorban székletürítés vagy erősebb izzadás után jelentkezik. Az irritált bőr kiütések formájában is reagálhat minderre.

Nedvedzés

A nedvedzés a viszketéssel és égető érzéssel összefüggésben alakul ki. Gyakran gyulladásos szövődmények tünetéről van szó.

Fájdalom

A végbél leggyakrabban székletürítés közben fáj. A fájdalom rendszerint nyomó vagy égető. Súlyosabb esetekben, amikor végbél-előesésről (prolapsus) beszélhetünk, a fájdalom állandó.

Vérzés

A vér leggyakrabban a WC-papíron vagy a széklet tetején jelenik meg, rendszerint világos színű. E tünet észlelésekor a betegnek mindenképpen fel kellene keresnie orvosát.

Csomók

A végbélnyílás környékén kisebb elváltozások tapinthatók. Ezek azok az érkötegek, amelyek a székletürítés közben kifejtett nyomás hatására kitüremkednek.

Miképp kezelhető?

Az ilyen arany sohasem fáj...A szövődmények megelőzése céljából meg kell tartani a higiénia szabályait. A hétköznapi toalettpapír gyakran nem elegendő. Használjon több rétegű, puha WC-papírt, amely sem a végbélnyílást, sem a körülötte levő bőrt nem irritálja. A higiéné megköveteli, hogy ez után langyos vizes öblítés, a végbélnyílás lezuhanyozása következzen. Praktikus lehet a gyógyszertárakban kapható nedves törlőkendők használata. Ezek nemcsak otthon, hanem utazás vagy sportolás közben is a megfelelő segítséget nyújtanak.

Az aktív sportolás segíthet megelőzni az aranyér kialakulását. Optimális sportok ebből a szempontból a kerékpározás, az úszás vagy a gyaloglás.

A gyógymód része a megfelelő étrend alkalmazása is. Korlátozni kell a hús, a felvágottak és a zsír fogyasztását, illetve növelni az elfogyasztott gyümölcs, zöldség, gabonafélék és hüvelyesek mennyiségét. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével megelőzhető a székrekedés kialakulása.

Az aranyérre használatos gyógyszerek többsége kenőcs, kúp vagy tabletta formájában kapható. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

Hogyan segíthet az Energy?

Az Energy készítményei közül a KOROLEN és a RUTICELIT kombinált használatával vannak a legjobb tapasztalataink. A KOROLEN napi 3×5-7 csepp adagban javasolt az érrendszer megerősítése céljából, a RUTICELIT-et pedig naponta 3x vékony rétegben kell helyileg alkalmazni. A KOROLEN hatékonyságát érdemes megtámogatni a FLAVOCEL-lel, napi 3×1 tablettát beszedve. A FLAVOCEL esetében a C-vitamin és a bioflavonoidok együttes jótékony hatását használjuk ki: stabilizálják az érfalakat, és mérséklik az aranyér vérzését, illetve nedvedzését.

A PROBIOSAN-ból étkezés után bevett napi 1×1 kapszula megfelelő módon stabilizálja a vastagbél egészséges bél-mikroflóráját. A zöld élelmiszerek sorából a CHLORELLA szedését javasoljuk napi 3×2 tablettás adagolásban. A készítmény nagy mennyiségben tartalmaz zöld klorofill színezőanyagot, amely gyulladásellenes és fertőtlenítő hatású.

Dr. Jiří Hanzel

További információ az Energy menüpontunkban, valamint a cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)