Sertésszalonna a népi gyógyászatban

A sertésszalonna eleink mindennapi tápláléka volt. Néprajzkutatók azonban megállapították, hogy nem csak a konyha kedvelt alapanyag volt. A sertésszalonnát a népi gyógyászatban is széles körben alkalmazták, és alkalmazzák ma is.

SzalonnaVarikózisos visszértágulat esetében a fájós testrészekre friss, nem sózott szalonnát tesznek, és kötéssel rögzítik, melyet naponta egyszer cserélnek.

Aranyér esetében régi szalonnát kis mennyiségű vöröshagymával szétnyomkodnak, majd kúpot készítenek belőle. Rendszeresen, elalvás előtt kell használni mindaddig, amíg nem éreznek megkönnyebbedést.

A sarkon képződő sarkantyú esetében össze kell keverni nem sózott sertésszalonnát (100 g), nyers tyúktojást héjastól és ecetesszenciát (100 g). A szalonna és tojás teljes feloldódásáig sötét helyen kell tárolni, időnként kevergetve. Használat előtt a sarkat forró vízben ki kell áztatni, majd a fájdalmas helyre a kenőccsel bekent vattacsomót kell helyezni. A vattacsomó rögzítése céljából érdemes rá zoknit húzni. Legjobb éjszaka alkalmazni. Reggel a kenőcs maradékát meleg vízzel le kell mosni. A gyógyítás időtartama kb. 5 nap.

A fájdalom csökkentésére a sarkon lévő sarkantyú esetében a beteg helyre régi sertésszalonnát kell tenni. A rögzítéshez ó szolgálatot tesz egy zokni, arra egy nylonzacskót és még egy zokni felhúzása (így a szalonna még járás közben sem mozdul el).

Ízületi fájdalmak esetében az ízületeket éjszakára be lehet kenni zsírral (kiolvasztott hájjal vagy zsírszalonnával). A bekent testrészre gyapjúsállal dunsztkötést kell erősíteni, és egész éjszakára rajta hagyni.

A zsír helyett régi sertésszalonnát is lehet használni, le kell darálni húsdarálón és egy kevés mézet kell hozzáadni.

A szemölcsök eltávolításához a kisütött zsírszalonnát össze kell keverni szétnyomott fokhagymával 2:1 arányban. A keveréket a szemölcsre felkenve kötéssel érdemes lefedni. Naponta egyszer frissíteni kell a kencét a szemölcsön.

Fogfájáskor bőre nélküli kis darab szalonnát a sótól megtisztítva a fájó fogra kell helyezni az íny és a pofazacskó közé 15-20 percre. A fogfájás folyamatosan csökkenni fog.

(Forrás: Свиное сало в народной медицине, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)