Sertésszalonna a népi gyógyászatban

A sertésszalonna eleink mindennapi tápláléka volt. Néprajzkutatók azonban megállapították, hogy nem csak a konyha kedvelt alapanyag volt. A sertésszalonnát a népi gyógyászatban is széles körben alkalmazták, és alkalmazzák ma is.

Főzzünk teát vadgesztenyéből!

Amikor a vadgesztenyefa (Aesculus hippocastanum) lehullott leveleit és termésének tüskés gömbjeit csodáljuk, vagy felveszünk egy szép, formás gesztenyét, talán csak a gyermekkorunkra gondolunk és meg sem fordul a fejünkben, hogy a zsebünkbe rejtett „szerencsegesztenyénk” micsoda gyógyerőt rejt magában. Lássuk, mit készíthetünk otthon vadgesztenye levélből, magból, kéregből!

A gyömbér gyógyító ereje

A gyömbér több, mint egyszerű fűszer a konyhában. Jó néhány betegség gyógyulását segítheti ez a kis csoda. Először Kínában nőtt, mára már világszerte elterjedt a termesztése, beleértve Indiát, Nyugat-Afrikát és a Karib-szigeteket. A gyömbér nevét szarvasagancs szerű alakjáról kapta. Már Konfucius, a híres kínai bölcs is megemlékezik róla írásaiban. A Koránban is találkozhatunk vele. Az egyik legrégebben ismert nyugat-európai fűszer.

Gyógyító mínuszok

Hallásra is borzongató, holott a mínusz 100-110°C hőmérséklet valóban segít. Bár az előző hetekhez képest lehűlt az idő, szerencsére ez nem a holnapi időjárás előrejelzés. Egy világszerte elismert természetes gyógymódról van szó, a teljestest-hidegterápiáról, mellyel hatékonyan kezelhető számos mozgásszervi probléma.

Sportra fel – de csak módjával

Itt a nyár, ilyenkor jobban van idő és lehetőség a sportolásra. Mielőtt azonban meggondolatlanul belevágnánk a mozgásba, tudnunk kell, hogy az ízületeink könnyen megsérülhetnek – főleg akkor, ha hosszú kihagyás után hirtelen kezdünk el egy újfajta edzést. Az ízületek védelméről dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical sportorvosa beszélt.