A gyakran alábecsült trombózis

Rossz dolog, ha az ember betegen ágyhoz kötött, és ráadásul emiatt nagy veszély is fenyegetheti: a trombózis. A sokat ülő, fekvő embereknél fokozott a trombózis kockázata. A vérrögök főként a láb és a medence mélyvénáiban keletkeznek, ritkábban az artériákban. Jelentősen megnő a trombózisveszély műtét utáni hetekben, különösen idős betegeknél.

Ha a vérnek nem lenne az a képessége, hogy megalvad, akkor a legkisebb sérülés esetén is elvéreznénk. A test a belső és külső sérüléseket villámgyorsan kezeli, először a véredények szűkítésével, majd a vérlemezkék érfalhoz tapadásával a sérülés helyén, mintegy bezárják a sebet.

Ez a védekezési mechanizmus azonban bizonyos betegségek esetén az ellenkezőjét okozza, amikor a vér az érrendszerben megalvad. Ez vérrögképződéshez, ún. trombusok képződéséhez vezethet a véredényben. A trombus teljesen elzárhatja az eret. Amikor a vérkeringés leáll, megszűnik az oxigénellátás is. A következmény a szövet pusztulása, sőt bizonyos szervek működése megállhat.

Főként a vénák érintettek

A trombózis elsősorban a vénákat érinti. A vénák vezetik vissza az alacsony oxigénszintű vért a szívbe, amely először a tüdőn szivattyúzza át, majd az oxigénnel dúsított vér az artériákon keresztül ismét a keringésébe jut. Ellentétben az artériákkal, a vénák belsejében szelepek vannak, amelyek nagyon fontosak a szívbe történő vérszállításhoz. E szelepek legtöbb esetben a trombózis kiindulási pontjai.

Mindenki ismeri a vérrög egy formáját, a visszeres vénákat. Ezek a bőr alatti kitágult vénák. Ha itt keletkezik vérrög, az általában ártalmatlan.

Embolus: amikor egy trombus vándorol

A véráramban egy trombus továbbsodródhat, és a „vándor”, az embolus lesz. A keletkezési helytől tovább megy a vérárammal, és máshol zárhatja le a véreret – ez életveszélyes embóliát jelent. Ezt minden eszközzel meg kell akadályozni. Itt jönnek szóba az alvadásgátlók. A testben vannak különböző véralvadási faktorok, amelyeket felfedezésük sorrendjében római számokkal neveztek el.

A véralvadási faktorok a májban képződnek. A véralvadást gátlók késleltetik a véralvadást azzal, hogy csökkentik a szervezetben bizonyos véralvadási fehérjék termelését, ezáltal a véralvadási időt meghosszabbítják, és megakadályozzák a nem kívánt vérrögök képződését, amelyek elzárhatnák a véredényt.

A mesterséges szívbillentyűvel élő betegeknek például kumarin hatóanyagot kell szedniük. Azok a betegek, akiknek műtét miatt hosszú ideig kell feküdniük, megkapják a nemszeretem trombózis harisnyát és a napi heparin injekciót.

Heparin és trombózis harisnya

A heparin véralvadást gátló gyógyszer, és közvetlenül a bőr alá fecskendezik. Azok a betegek, akiknek otthon kell sokat feküdniük, például lábtörés miatt, maguknak adják be ezt a gyógyszert.

Ajánlott acetil-szalicilsav bevitele, az ún. utazási trombózis megelőzése érdekében, ám ennek hatékonysága ellentmondásos, mivel csak az artériákat érinti, a vénákat nem.

A trombózis harisnyát, beleértve a kompressziós harisnyát is, megelőzésre használják: a vénákat a külső szövetek nyomásának növelésével támogatják, ami megkönnyíti a vér visszafolyását. Ezeket nagy kockázatú betegek számára is ajánlják hosszabb repülőutakon.

A trombózis kockázati tényezői

A következő tényezők nagyobb trombózis-kockázatot jelentenek:

  • Hosszabb ideig tartó ágyban fekvés
  • Mozgásszegénység, pl. hosszú ideig tartó repülőútnál vagy autóban ülésnél
  • Folyadékhiány
  • Veleszületett véralvadási rendellenességek
  • Fokozott hajlam a véralvadásra nagy műtét vagy szülés után
  • Arterioszklerózis és varikózis, főként idős korban
  • Fogamzásgátló tabletta szedése
  • Terhesség
  • Túlsúly
  • Dohányzás

A vénás trombózis tünete: nagyon fájdalmas duzzanat a lábban, általában túl melegnek és kék színűnek tűnik. A trombózis kezelését a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni, hogy megakadályozzuk a további előrehaladását, és csökkentsük az életveszélyes szövődmények kockázatát. A véráram helyreállítása a trombus gyógyszerrel való oldásával történhet, a nagy vérrögök sebészeti úton is eltávolíthatók, néha az ér elzárt szakaszát műanyag érrel helyettesítik. Ha fennáll a trombózis gyanúja, azonnal forduljon orvoshoz.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a trombózisről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Trombózishoz vezethet, ha a repülőn az ablak mellé ül