Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?

Az alsó lábszárban jelentkező fájdalomnak többféle oka lehet. Jelezhet ártalmatlan sportsérülést, túlterhelést, de lehet akár veszélyes betegség figyelmeztető jele is. A legtöbb ok egyszerűen kezelhető, de érdemes kideríteni, mitől is fáj a vádli: egyszerű izomgörcsről, netán izom- vagy ínszakadásról, porcorongsérvről, trombózisról van-e szó?

Leggyakrabban az alsó lábszár izomzatának fájdalmáról van szó. Az alsó lábszár hátsó részén található három erős izom minden lépésnél aktív. Attól függően, hogy mikor jelentkezik a vádlifájdalom, különböző okok merülnek fel:

  • A járás közbeni vádlifájdalmat izomzúzódás, izomrost-szakadás vagy izomkeményedés válthatja ki.
  • A hozzá tartozó erek vagy idegek problémájára a nyugalmi állapotban érzett vádlifájdalom utalhat.
  • Az éjszakai vádlifájdalom vagy vádligörcs esetén a vér sóháztartásának zavaraira kell gondolni.

Az éjszakai lábgörcsök, valamint fájdalmak, nyugtalanság érzése és bizsergés a vádliban emellett utalhatnak a nyugtalan láb szindróma jeleire. A neurológiai betegség különösen éjszaka jelentkezik.

Vádlifájdalom sportolás után

Ha sportolás alatt vagy sportolás után, például kocogás után vádlifájdalom jelentkezik, sok esetben ártalmatlan izomlázról van szó. Az izmokat az igénybevétel savasítja, és ez fájdalmat okoz. Néha izomkeményedés is kitapintható. Tipikusan fájdalom jelentkezik a vádlikban egy-két nappal az intenzív edzés után.

Segíthet a kímélés, meleg-forró zuhanyozás és a vérkeringést elősegítő kenőcsök. A sport csak akkor kezdhető el újra, amikor a panaszok elmúltak.

Izomhúzódás

A vádlifájdalom sportolással összefüggő gyakori oka az izomhúzódás. A fájdalom általában hirtelen jelentkezik, mert az izomszöveteket az erős igénybevétel, vagy a bemelegítés hiánya hirtelen megnyújtja. Az izomhúzódás tipikus sérülés, a sportban gyakran felelős a vádlifájdalomért.

Vádlifájldalom izomrost-szakadás után

A súlyosabb sérülés oka izomrost-szakadás. Itt szó lehet kis beszakadásokról, egészen az egy- vagy több izomrost szakadásáig. Ha ilyen sérülés következtében hirtelen fájdalom lép fel, az úgynevezett PECH-szabály segít:

Pihenő: az edzést be kell fejezni, kerülni kell a lábak megterhelését.
Egy kis jég: a sérült izomra tenni, vagy akár hideg víz is megteszi.
Compression (nyomás): rugalmas pólyát kell tenni a sérült izomsejtekre, megállítva az izomvérzést, és ezáltal megakadályozza a fájdalmas vérömleny kialakulását.
Hat párnát a sérült láb alá: nem szó szerint értendő, de párná(ka)t kell tenni a sérült láb alá, hogy megakadályozzuk az izom további bevérzését.

A teljes izomszakadás csak nagyon ritkán fordul elő, és inkább a teljesítmény-sportágaknál, vagy az úgynevezett nagy sebességnél történt baleseteknél, például közlekedési baleseteknél vagy síeléskor.

Vádligörcs

Az ún. vádligörcsök szintén gyakoriak sport után. A hirtelen jelentkező görcsös fájdalom oka egyik, vagy akár mindkét lábon lehet a vádli izomzatának hirtelen megnyúlása.

A vádligörcs oka gyakran a túlzott edzésintenzitás, a vele járó elektrolithiánnyal (különösen magnézium vagy kalcium). Egyéb ok lehet a keringési probléma, a gerincvelő-szűkület, gyógyszerek és számos egyéb ok, amelyek izom-összehúzódásához vezethetnek.

Az izomgörcs kezelése az okokhoz igazodik. Egészséges sportolóknál elég néha ásványvizet vagy izotóniás italokat fogyasztani az edzés alatt és után, a magnézium- vagy kalciumhiány okozta izomgörcsök megelőzése érdekében.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!