Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?

Az alsó lábszárban jelentkező fájdalomnak többféle oka lehet. Jelezhet ártalmatlan sportsérülést, túlterhelést, de lehet akár veszélyes betegség figyelmeztető jele is. A legtöbb ok egyszerűen kezelhető, de érdemes kideríteni, mitől is fáj a vádli: egyszerű izomgörcsről, netán izom- vagy ínszakadásról, porcorongsérvről, trombózisról van-e szó?

Leggyakrabban az alsó lábszár izomzatának fájdalmáról van szó. Az alsó lábszár hátsó részén található három erős izom minden lépésnél aktív. Attól függően, hogy mikor jelentkezik a vádlifájdalom, különböző okok merülnek fel:

 • A járás közbeni vádlifájdalmat izomzúzódás, izomrost-szakadás vagy izomkeményedés válthatja ki.
 • A hozzá tartozó erek vagy idegek problémájára a nyugalmi állapotban érzett vádlifájdalom utalhat.
 • Az éjszakai vádlifájdalom vagy vádligörcs esetén a vér sóháztartásának zavaraira kell gondolni.

Az éjszakai lábgörcsök, valamint fájdalmak, nyugtalanság érzése és bizsergés a vádliban emellett utalhatnak a nyugtalan láb szindróma jeleire. A neurológiai betegség különösen éjszaka jelentkezik.

Lehet, hogy csak izomláz

Vádlifájdalom sportolás után

Ha sportolás alatt vagy sportolás után, például kocogás után vádlifájdalom jelentkezik, sok esetben ártalmatlan izomlázról van szó. Az izmokat az igénybevétel savasítja, és ez fájdalmat okoz. Néha izomkeményedés is kitapintható. Tipikusan fájdalom jelentkezik a vádlikban egy-két nappal az intenzív edzés után.

Segíthet a kímélés, meleg-forró zuhanyozás és a vérkeringést elősegítő kenőcsök. A sport csak akkor kezdhető el újra, amikor a panaszok elmúltak.

Izomhúzódás

A vádlifájdalom sportolással összefüggő gyakori oka az izomhúzódás. A fájdalom általában hirtelen jelentkezik, mert az izomszöveteket az erős igénybevétel, vagy a bemelegítés hiánya hirtelen megnyújtja. Az izomhúzódás tipikus sérülés, a sportban gyakran felelős a vádlifájdalomért.

Vádlifájldalom izomrost-szakadás után

A súlyosabb sérülés oka izomrost-szakadás. Itt szó lehet kis beszakadásokról, egészen az egy- vagy több izomrost szakadásáig. Ha ilyen sérülés következtében hirtelen fájdalom lép fel, az úgynevezett PECH-szabály segít:

Pihenő: az edzést be kell fejezni, kerülni kell a lábak megterhelését.
Egy kis jég: a sérült izomra tenni, vagy akár hideg víz is megteszi.
Compression (nyomás): rugalmas pólyát kell tenni a sérült izomsejtekre, megállítva az izomvérzést, és ezáltal megakadályozza a fájdalmas vérömleny kialakulását.
Hat párnát a sérült láb alá: nem szó szerint értendő, de párná(ka)t kell tenni a sérült láb alá, hogy megakadályozzuk az izom további bevérzését.

A teljes izomszakadás csak nagyon ritkán fordul elő, és inkább a teljesítmény-sportágaknál, vagy az úgynevezett nagy sebességnél történt baleseteknél, például közlekedési baleseteknél vagy síeléskor.

Vádligörcs

Az ún. vádligörcsök szintén gyakoriak sport után. A hirtelen jelentkező görcsös fájdalom oka egyik, vagy akár mindkét lábon lehet a vádli izomzatának hirtelen megnyúlása.

A vádligörcs oka gyakran a túlzott edzésintenzitás, a vele járó elektrolithiánnyal (különösen magnézium vagy kalcium). Egyéb ok lehet a keringési probléma, a gerincvelő-szűkület, gyógyszerek és számos egyéb ok, amelyek izom-összehúzódásához vezethetnek.

Az izomgörcs kezelése az okokhoz igazodik. Egészséges sportolóknál elég néha ásványvizet vagy izotóniás italokat fogyasztani az edzés alatt és után, a magnézium- vagy kalciumhiány okozta izomgörcsök megelőzése érdekében.

Az Achilles-ín és a vádlifájdalmak

Hirtelen nyilallás a vádli alsó részében, vagy az átmenetnél a sarok felé Achilles-ín szakadásra utal. Az Achilles-ín összekapcsolja a vádliizmokat a sarokcsonttal, és hirtelen, nagyon nagy terhelésnél elszakadhat.

A járás ezután nehéz, zúzódás és duzzanat képződik. Néha az Achilles-ínben lévő rés kívülről is tapintható. Az orvos klinikai vizsgálattal, ultrahanggal és néha MR-rel megállapíthatja a bajt.

A sérülés mértékétől és az életkortól függően a terápia gipszbe tételtől vagy merevítéstől egészen a műtétig terjed.

Mi fáj – a térdhajlat, vagy a vádli?

Egyes esetekben vádlifájdalom jelentkezik térdfájdalomnál is, mert néha a fájdalom a térdtől a vádliig terjed. A térdízület sérülései, különösen az ízület hajlítása vagy nyújtása fájdalmas, míg a vádli sérülései a láb emelésekor, vagy leengedésekor okoznak fájdalmat.

Különösen a térdízület hátsó részének fájdalma vándorolhat át a vádliba. Ha a térdízület duzzanata is tapintható, akkor ez lehet a térdkapszula aneurizmája (Baker-ciszta) is. A nyomásszerű fájdalom jelezhet trombózist is.

Vádlifájdalom trombózis esetén

A trombózis vénás vérrög, leggyakrabban a láb mélyvénáiban. A trombózis tipikus tünetei közé tartozik a fájdalom és nehézségérzet a vádliban, valamint az alsó láb duzzanata.

A trombózis veszélyes betegség, mivel a vérrög leválhat az érfalról, és bejuthat a véráramba, ahol elakadhat, és csökkentheti a tüdőbe jutó véráramlást (tüdőembólia). Ha trombózis gyanúja merül fel, elengedhetetlen az orvosi beavatkozás. Az orvos klinikai vizsgálattal, ultrahanggal és bizonyos laboratóriumi érték alapján felállíthatja a diagnózist. A trombózis kockázata bizonyos esetekben különösen magas:

 • műtét után
 • egyik láb hosszú pihentetése után
 • gipszkötés miatt
 • hosszú autóút után
 • hosszú repülőút után
 • rákbetegségeknél
 • terhes nőknél
 • fiatal dohányzó nőknél, akik egyidejűleg fogamzásgátló tablettát szednek

Ha az egyik kockázati tényező fennáll, a vádlifájdalmat nagyon komolyan kell venni.

Vádlifájdalom porckorongsérv esetében

Izolált fájdalom a vádliban nem tipikus jele a porckorongsérnek, de ha a fájdalom a comb hátsó része felől sugárzik a vádliba, akkor ez utalhat porckorongsérvre. A fájdalom néha hasonlít az izomlázhoz.

A porckorong nyomja azokat a gerincvelő-idegeket, amelyek biztosítják a láb izmainak érzékenységét. A betegek fájdalmat, zsibbadást, bizsergést éreznek, és legrosszabb esetben az egyik láb, vagy mindkettő is megbénulhat.

Ha porckorongsérv gyanúja áll fenn, haladéktalanul konzultáljon orvosával. Gyorsan kell cselekedni, ha bénulás, vagy vizelési probléma jelentkezik.

(Németből fordította: Koncz László)