Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?

Az alsó lábszárban jelentkező fájdalomnak többféle oka lehet. Jelezhet ártalmatlan sportsérülést, túlterhelést, de lehet akár veszélyes betegség figyelmeztető jele is. A legtöbb ok egyszerűen kezelhető, de érdemes kideríteni, mitől is fáj a vádli: egyszerű izomgörcsről, netán izom- vagy ínszakadásról, porcorongsérvről, trombózisról van-e szó?

Hogyan segíthetünk az izomlázon?

Bárki, aki fizikailag túl sokat vár el magától, vagy eltúlozza a sportot, ismeri az izomlázat: másnapra az izmok megduzzadnak, megkeményednek, nyomásra érzékenyek, és merevnek érezzük magunkat. Az izmok szokatlan, vagy erős igénybevétele izomlázat okoz, ami nem más, mint a túlterhelés jele. Segít a gyógynövényes fürdő, az úszás, de a masszázs ellenjavallt.

Enyhíti a kimerítő edzést követő gyulladást a masszázs

A legtöbb sportoló aláírja, hogy a masszázs fájdalomcsillapító, és segíti a regenerálódást, ám most ezt tudományos tényekkel is alátámasztották a Science Translational Medicine című folyóiratban. A masszázs sejtszinten csökkenti a gyulladást és segíti a vázizmok sejtjeiben az új mitokondriumok növekedését. A kutatásban a Buck Kutatóintézet és a hamiltoni McMaster Egyetem munkatársai vettek részt.

Kóla hasmenésre?

Mindenki tud egy-két olyan „ősi igazságot”, ami egészségünkkel kapcsolatos. Pedig ezeknek az állításoknak nagy része tévhit. Sorozatunk második részében olyan gyakori tévhitekről rántjuk le a leplet, mint, hogy a kóla jó a hasmenésre, vagy a jéghideg víztől felfrissülünk.

Nagy öröm a kiskert!

Az 1978-ban megjelent könyv címével indultak valaha a tavaszi reggelek a munkahelyeken. Hol a derékfájdalomról, hol a hétvégi kertben szerzett „harci sérülésekről” panaszkodtak egymásnak a kollégák. Ha nem megfelelően készülünk fel a kertművelésre, a hirtelen sok mozgásra, akkor bizony pórul járhatunk.