Kóla hasmenésre?

Mindenki tud egy-két olyan „ősi igazságot”, ami egészségünkkel kapcsolatos. Pedig ezeknek az állításoknak nagy része tévhit. Sorozatunk második részében olyan gyakori tévhitekről rántjuk le a leplet, mint, hogy a kóla jó a hasmenésre, vagy a jéghideg víztől felfrissülünk.

Megfázhatunk, ha vizes hajjal megyünk ki

Abban az esetben, ha szervezetünk amúgy is gyenge, vizes hajunk lehet az utolsó csepp a pohárban, de ez önmagában még nem elég a megfázáshoz. A korpás hajhoz és a hajhulláshoz azonban igen.

A C-vitamin megelőzi a megfázást

A hiedelmekkel ellentétben a C-vitamin önmagában nem elég egy megfázás kikerülésére. Az igaz, hogy ha betegek vagyunk, egy nagy adag vitaminbombával elősegíthetjük a gyógyulást, de csak C-vitaminszedéssel még nem biztos, hogy megússzuk a takonykórt.

Ha zsírt akarunk égetni, legalább harminc percig mozogni kell

Szerencsére ez az állítás sem igaz. Néhány perccel sportolás után testünk már égetni kezdi a zsírt, nem kell ahhoz fél órát várni. Való igaz azonban az a tény, hogy a tartós fogyáshoz hetente legalább három-négy alkalommal minimum fél órát mozognunk kell.

Csonthéjas gyümölcs után ne igyunk vizet

Nagyanyáink aggodalma az ő idejükben tényleg valós volt, akkor ugyanis az ivóvíz állapota még nem volt ilyen kifogástalan, mint ma. Nyugodtan igyunk barack után is vizet, ha megszomjaztunk, nem lesz tőle semmi bajunk.

Ha jéghideget iszunk, felfrissülünk

A hideg italok semmi másra nem jók, mint arra, hogy energiát vonjanak el szervezetünkből. Ha ugyanis jéghideg vizet iszunk, testünknek először fel kell azt melegíteni. Jobban tesszük, ha langyos teát iszunk.

A seb könnyebben gyógyul a levegőn

Bár sokáig az orvostudomány is azt állította, hogy a levegőn gyorsabban gyógyulnak a sérülések, a legújabb megfigyelések szerint azonban inkább kiszáradnak, mint beforrnak. A legjobb, ha beragasztjuk a sérülésünket egészen addig, amíg varr nem lesz rajta.

Ha későn eszünk, meghízunk

A közhiedelmekkel ellentétben ez az állítás is hamis. Persze nem azt mondjuk, hogy pacalpörköltet együnk éjjel tízkor, de ha kevés kalóriaszámú ételt fogyasztunk, tegyük ezt akár éjfélkor, nem fogunk még jobban meghízni tőle. A kulcs legyen mindig a mértékletesség és az egészséges életmód.

A kóla jó hasmenésre

Nem jó. Lehet, hogy gyomrunkat megnyugtatja a jéghideg kóla, de koffeintartalma vizet von el a szervezettől, ami hasmenés esetén egyáltalán nem jó. Ráadásul ez az édes üdítő még szénsavmentesen is puffaszt, ami ugyancsak kellemetlen érzés. Igyunk inkább ásványvizet, minél többet, azzal is ugyanúgy tudjuk pótolni a folyadékot és az ásványi anyagokat.

Az izomlázon csak a sok sport segít

Bár a mozgás valóban nagyon fontos, de egy kiadós izomláz után hagyjuk testünket megnyugodni. A tévhittel ellentétben a rádolgozás hatására a fájdalom csak fokozódik, mert az izomrostokon még több hajszálvékony repedés keletkezik, és sok víz halmozódik fel. Hogy az izomszövet rendbe jöjjön, érdemes egy-két nap pihenő után folytatni a tornát.

(Németből fordította a Die 20 bekanntesten Gesundheitsirrtümer című cikk alapján T. B.)