Flavocel – influenza, megfázás ellen

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek elengedhetetlenek a szervezet jó működéséhez. A legtöbb vitamint (a D- és a K-vitamin kivételével) nem tudjuk előállítani, külső forrásokból kell bevinnünk. A zsírban oldódók nehezebben ürülnek ki, mert képesek vagyunk a raktározásukra, a vízben oldódók gyorsabban ürülnek ki, ezért napi pótlásuk javasolt.

Karalábé: sütve, főzve, töltve

A karalábé tulajdonképpen káposztaféle. Általában csak a felszín alatti gumókat fogyasztjuk el, pedig a levele is egészséges. Fajtától függően lehet gömb alakú, lapos-kerek vagy ovális, fehér, sápadt vagy erős zöld, esetleg vöröses vagy lila színű. Míg a más típusú káposztafélék gyakran kellemetlen puffadást okoznak, a karalábé nyersen is fogyasztható.

C-vitamin injekció a rák ellen

Úttörő kutatás zajlott a C-vitamin rákellenes hatásával kapcsolatban. Egy amerikai egyetem kutatói vizsgálták nagy adagú, intravénásan beadott C-vitamin hatásait egy betegcsoporton és azt találták, hogy hatékonyan pusztította a rákos sejteket, míg az egészséges sejteket nem károsította. A kutatás azonban drága, a folytatás a gyógyszerlobbinak nem érdeke.

A vastagbélrák ellen is jó a C-vitamin

A vastagbél rosszindulatú daganata Magyarországon ma a negyedik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 6000 embert érint. Statisztikai adatok alapján az esetek mintegy felében van jelen a KRAS-, vagy a BRAF-gén mutációja, ezekben az esetekben agresszív biológiai viselkedéssel, és a kezelésekkel szembeni csökkent válaszreakcióval kell számolni.

Élethosszabbító C-vitamin

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok serkentik a szív előtt található csecsemőmirigy működését, ami kulcsszerepet játszik az immunrendszer T-sejtjeinek termelődésében. Az egészséges táplálkozás így szó szerint segít fiatalon tartani az immunrendszert, mert az antioxidánsok, köztük a C-vitamin, segítenek e szerv egészségének megőrzésében.

Mindennap egy alma…

Bár egyáltalán nem biztos, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, az igaz, hogy almaevők ritkábban járnak gyógyszertárba, használnak vényköteles gyógyszereket. Azok, akik naponta elfogyasztanak egy almát, kisebb valószínűséggel dohányoznak, vagy magasabban iskolázottak, és kilenc százalékkal kisebb valószínűséggel mennek orvoshoz többször egy évben.

Miért olyan jó az áfonya?

Ez lehetett a hosszú barátság kezdete: az első angol bevándorlók az őslakosokkal együtt 1621-ben ünnepelték Amerikában a hálaadást – sült pulykával, tökkel, kukoricából készült kenyérrel és a savanykásan édes áfonyával. Így nevezték a zarándok atyák a húsos bogyós gyümölcsöt, mert piros virágzata egy daru fejére emlékeztetett. Az angol „Crane Berry”-ből utóbb áfonya lett, ám mivel az őslakosságot később csaknem kiirtották, az áfonya is feledésbe merült. A 20. sz. végén kezdett nőni iránta az érdeklődés, és azóta is töretlen.

Csodálatos csipkebogyók

Friss kutatások szerint a csipkebogyó C-vitamin tartalmánál fogva igen hatékony gyulladásgátló, továbbá megvéd a szívbetegségektől, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az apró, piros bogyókat, melyek a rózsák elnyílása után jelennek meg a bokrokon, évszázadok óta használják a nép gyógyászatban ízületi gyulladások ellen.

Tíz indok a napi almafogyasztásra

Az alábbiakban a rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyeit vesszük sorra, és azt is vizsgáljuk, hogyan lehet ezeket a pozitív hatásokat maximálisan kihasználni. „Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.

A gyógyító hibiszkusz

A szobanövények közül az egyik legkedveltebb a hibiszkusz (Hibiscus rosa sinensis) vagy kínai rózsa. Nem csak szép, de igen hasznos virág. Gyógyító minőségéről még a gyakorlott kertészek közül is kevesen tudnak, pedig a hibiszkusz levelei és virágai ősidők óta használatban vannak a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, az aranyér, a dizentéria és a heveny bőrgyulladások gyógyításánál.