Nagy adag C-vitamin segíthet a bajban

Cikkünk szerzője, Varga András évekkel ezelőtt a koronavírus-járvány legveszélyesebb szövődményének, a tüdőgyulladásnak a megelőzésére ajánlotta a nagy dózisú C-vitamin heteken át tartó szedését. Akkoriban megfogalmazott tanácsai azonban ma is időszerűek, mert a C-vitamin igen sokféle, akár gyógyíthatatlannak tartott betegségben is hatékonyan segíthet.

A C-vitaminnak gyakorlatilag nincs semmiféle mellékhatása, hátránya vagy kockázata, a legbiztonságosabban adható anyagok egyike. Nincs semmi vesztenivalónk, ha kipróbáljuk, mert túladagolásos halálesetet még sohasem jelentettek.

Kínai tapasztalatok

A koronavírus járvány kiindulásaként és gócpontjaként ismert kínai Wuhan tartományban levő Zhongnan Kórház kutatói ZhiYong Peng professzor vezetésével súlyos állapotban levő koronavírus okozta tüdőgyulladásos betegeket kezeltek nagy adagú C-vitamin infúzióval. Igen jó és biztató eredményeket értek el evvel a módszerrel.

A betegeknek óránként 1 gramm C-vitamin oldatot adtak be folyamatosan infúzióban, ami napi 24 grammot jelentett. Ezt egy hétig alkalmazták. A lélegeztetőgépes kezelés óriási halálozási arányszámával ellentétben így egyetlen egy beteget sem vesztettek el, mindenki felépült.
Azóta másutt is folytak hasonló kísérletek, ugyanolyan jó eredménnyel.

Mindenféle vészhelyzetben hasznos lehet

A C-vitamin fentebb leírt felhasználása nem új keletű: már több mint 30 éve biztonsággal használják a legkülönbözőbb krízisállapotokban. Felismerték ugyanis, hogy a súlyos fertőző betegségek (pl. influenza, tüdőgyulladás, vérmérgezés, hasnyálmirigy-gyulladás, hepatitis stb.) esetén a szervezet normál C-vitamin szükséglete nagyságrendekkel megnövekszik. Vizsgálatokat végeztek tehát ezen betegségek kezelésére igen nagy adagú C-vitaminnal.

Olyan jó eredményeket értek el, hogy sokszor még azok is meggyógyultak, akiken már semmiféle egyéb orvosi próbálkozás sem segített. Ezt a kezelést vagy intravénásan, vagy szájon át lehet alkalmazni. Ez utóbbi adagolását úgy is be lehet állítani, hogy addig növeljük az adagot, amíg enyhe hasmenés nem jelentkezik (ez a ún. béltolerancia), ezután az adagolást némileg csökkenteni kell, amíg a hasmenés meg nem szűnik. Ez az egyetlen, ártalmatlan és visszafordítható (reverzibilis) mellékhatása.

A sokszor hangoztatott vesekőképződés téves információ, amit sohasem tudtak bizonyítani. Azonban már meglévő vesekő vagy főleg veseelégtelenség esetén alkalmazása megfontolandó, csak orvosi ellenőrzés mellett javasolható.

Minél súlyosabb a betegség, annál nagyobb adagot igényel a szervezet. Szélsőséges esetben (pl. vérmérgezéskor) ez akár napi 200 grammra is felmehet anélkül, hogy hasmenés jelentkezne. Ugyanazon személy egészséges állapotban már kevesebb, mint 10 grammtól is hasmenést kaphat.

Szent-Györgyi Albert nagy adagban szedte, 93 évig élt

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője naponta 1 grammot fogyasztott. 84 éves korában tüdőgyulladást kapott, melyből hosszú ideig nem tudott felépülni. Ekkortól kezdve a napi C-vitamin adagját 8 grammra emelte – és napok alatt meggyógyult. 93 éves korában hunyt el.

Szent-Györgyi azt is tudta, hogy a C-vitamint a növényeken kívül az állatok is megtermelik maguknak. Hajdanában az ősember szervezete is előállította, de egy mutáció miatt ezt a képességét elveszítette. Kiszámolták, hogy az ősember hajdanában átlagosan napi 5 grammot termelt meg magának. Ennyit tehát ma is pótolhatnánk magunknak, mert manapság a növényekben is alig van C-vitamin.

Sajnos még mindig ott tartunk, ami miatt annak idején Szent-Györgyinek is állandóan vitáznia és hadakoznia kellett az orvosokkal: nagyon sok esetben megmenthető lenne a beteg, ha megfelelő adagban pótolnák ezt a vitamint. Kimutatták, hogy pl. a műtétek során a szervezet felhasználja szinte az összes C-vitamin tartalékát, és emiatt rendkívüli C-vitamin hiány áll elő. Szent-Györgyi tette fel a költői kérdést: Vajon melyik kórlapon szerepel, hogy a halál oka abnormálisan lecsökkent C-vitamin szint?

Saját tapasztalataink

E sorok írója és felesége 2021 márciusában megfertőződtek koronavírussal. A betegség két-három napos lappangási idő után kezdődött, hirtelen felszökő magas lázzal, és hamarosan bőrérzékenység, erős izom-, csont- és izületi fájdalmak is jelentkeztek. A nagyfokú elesettséget hamarosan hosszan tartó, erős köhögés kísérte. Feleségemnél a fertőzést COVID-19 IgM gyorsteszt, majd PCR teszt is igazolta.

A szövődmények megelőzésére mindketten az alább leírt C-vitamin kúrába kezdtünk azonnal a láz kezdetétől két-három hétig, eredményesen. (Ezt nem most találtuk ki, hanem már évek óta alkalmazzuk, valahányszor valaki a családban lázas fertőző betegségbe esik.)

Közben nem ettünk semmit 2 napig, és szinte az egész napot átaludtuk. Kerültük a hanyattfekvést, inkább oldalt és hason feküdtünk. Így a tüdő jobban tud szellőzni. A láz 39,5 °C és 37.5 °C között ingadozott, és két-három hétig tartott. A betegség csúcspontján (csak nálam) rendkívül erős és gyötrő szomjúság is jelentkezett, ami miatt a folyadékpótlást duplájára kellett növelni. Ebből is látszik, hogy a C-vitamin csak a nehézlégzés és a tüdőgyulladás kialakulását tudta meggátolni, a vírusok szaporodását viszont nem.

A nagy adagú C-vitamin (minden híreszteléstől eltérően) egyáltalán nem ártalmas, és szinte párját ritkítja, annyira biztonságos. De valószínűleg még evvel sem előzhető meg sem az influenza, sem a koronavírus fertőzés, csak azoknak szövődményeit lehet jó eséllyel elkerülni. A megelőzésre a D-vitamin sokkal alkalmasabb, de még ez sem minden esetben működik.

Adagolási javaslat

A C-vitamin adagolását a betegség tüneteinek megjelenése után – vagyis a láz és a köhögés jelentkezésekor – azonnal el kell kezdeni, tehát nem szabad várni addig, amíg esetleg már a tüdőgyulladás is kifejlődik.

Ennek protokollja a következő, tehát így kell csinálni: 2 liter lehetőleg citromos vízben vagy gyógyteában (csipkebogyó a legjobb) jól elkeverünk, feloldunk 25 gramm (vagy ha nincs érzékeny mérlegünk, egy púpozott evőkanálnyi) C-vitamin port. Ez több mint kétszázszorosan haladja meg a szokásos napi vitaminszükségletet. Az így elkészített oldat meglehetősen savanyú, de ez ne rettentsen el senkit az alkalmazásától!

Ha a gyomrot irritálja, keverjünk bele kis részletekben annyi szódabikarbónát, esetleg magnézium-karbonátot vagy kalcium-karbonátot (patikában kapható savcsökkentők), amíg nem csökken a savanyú íze. Saját tapasztalataink szerint azonban a savanyú íz annál kevésbé zavaró, minél súlyosabb a betegség. Egészséges állapotban ugyanaz az oldat ihatatlanul savanyúnak tűnik, de súlyosan beteg állapotban szinte üdítő hatású… Ebből látszik, hogy a szervezet így is jelzi, milyen égető szüksége van a súlyosan beteg embernek erre a vitaminra a gyógyulásához! Ha esetleg enyhe hasmenést okozna (különösen a kúra végén, mikor már jobb állapotba került a szervezet), az adagot egy picit mérsékelni kell, míg a hasmenés meg nem szűnik.

Ezt az oldatot isszuk rendszeresen, egész napra egyenletesen elosztva. Ez másfél-két decilitert jelent 2 óránként folyamatosan. Fontos, hogy a megfelelő aszkorbinsav szint fenntartása érdekében az adagolást lehetőleg éjszaka is folytatni kell. Ahányszor csak felébredünk (ami amúgy is bekövetkezik a szűnni nem akaró köhögés miatt), mindig igyunk meg egy adagot. A kúrát addig kell folytatni, amíg a láz, de főleg a köhögés fennáll. (A C vitamint utána is szedni kell, de ekkor már csökkentett adagban.)

A C-vitamin szükséglet tehát egy felnőtt esetében kb. 20-50 dekagramm a kúra alatt. Gyereknél testsúlyarányosan kevesebb adható. Gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban, bioáruházakban, vegyszerboltokban, borászatoknál negyed kilós, fél kilós és 1 kilós csomagolásban is kapható. A C-vitamin port jól záró és teljesen száraz üvegben tároljuk. Ha kiveszünk belőle, akkor is mindig szárazra törölt kanállal nyúljunk bele az üvegbe. Ha van adagolókanalunk, akkor úgy is eljárhatunk, hogy 2 óránként 2 grammot elkeverünk 2-2,5 dl vízbe vagy teába, és utána mindjárt megisszuk.

A C-vitamin leghasznosabb kiegészítője a rutin

A C-vitamint zöldségekben, gyümölcsökben (citromban) számos hasznos kiegészítő anyag kíséri. Az egyik ilyen nagyon fontos komponens a rutin, melyet szokás P-vitaminnak is nevezni. Ez az ún. bioflavonoidok közé tartozik, és szintén a mi Szent-Györgyi Albertünk fedezte fel. Felismerte, hogy a C-vitamin jótékony hatásai ezzel az anyaggal együtt érvényesülnek a legjobban, szinte „felturbózza” azokat. A rutint először a kerti rutából vonták ki (innen a neve is), de megtalálható a citrusfélék (narancs, citrom, grépfrút) héja alatt és gerezdei között levő fehér rétegekben is.

A rutinnak azon kívül, hogy erősíti a C-vitamin hatását, van még egy különleges tulajdonsága: rendkívüli mértékben fokozza az erek és a hajszálerek szakítószilárdságát. Amikor a vérnyomás kiugróan vagy tartósan kóros mértékben megemelkedik, akkor az erek sokszor nem bírják a terhelést és megrepedhetnek. Ennek következménye többek között a szem bevérzése, ami már előjele lehet a fenyegető agyvérzésnek is. Ez a folyamat rutinnal megelőzhető. De nemcsak ez, hanem pl. szülések előtt szedett rutin (C-vitaminnal együtt) megakadályozza a kóros vérveszteséget. Ugyanígy bármilyen műtét előtt ugyancsak érdemes ezt pótolni (természetesen ilyenkor is C-vitaminnal együtt), mert sokkal kisebb lesz a vérveszteség, kevesebb a szövődmény és gyorsabb a felépülés.

Fontos még a D-vitamin, a K2-vitamin és a szelén pótlása is

A COVID és más betegségek megelőzésére, az immunrendszer hatékonyságának javítására ajánlott a D-vitamin (3000-10000 NE/nap vagy nyáron napozás fényvédők nélkül), legalább 100 mcg K2-vitaminnal kiegészítve.A szelénpótlás (200-400 mcg/nap) is nagy segítséget jelenthet.

Igen valószínű, hogy a fertőző betegségek (tehát nemcsak a COVID) csak akkor lesznek súlyos lefolyásúak, ha C-, D-, és K-vitaminhiány és szelénhiány áll fenn. Ugyanez elmondható a krónikus betegségek esetében is.

Varga András
E-mail: iskola.varga@gmail.com
Telefon: +36 (28) 454-309

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

C-vitamin injekció a rák ellen