Mindennap egy alma…

Bár egyáltalán nem biztos, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, az igaz, hogy almaevők ritkábban járnak gyógyszertárba, használnak vényköteles gyógyszereket. Azok, akik naponta elfogyasztanak egy almát, kisebb valószínűséggel dohányoznak, vagy magasabban iskolázottak, és kilenc százalékkal kisebb valószínűséggel mennek orvoshoz többször egy évben.

Mindennap egy alma az orvost távol tartjaA kutatók 8399 amerikai felnőtt adatainak elemzésével először azt mutatták ki, hogy a szólásnak van alapja. Kiderült, hogy azok, akik naponta elfogyasztanak egy almát, kilenc százalékkal kisebb valószínűséggel mennek orvoshoz többször egy évben. Amikor azonban ezt a statisztikát más tényezőkhöz igazították, következtetésük módosult.

A Michigani Egyetem kutatói olyan tényezőket is figyelembe vettek, amelyek miatt az almaevők általában különbözhetnek a többi embertől. Ilyen például az, hogy kisebb valószínűséggel dohányoznak, vagy magasabban iskolázottak. A kutatás ezeket a faktorokat is számításba véve azt mutatta, hogy a naponta almát fogyasztók ugyanolyan valószínűséggel járnak orvoshoz, és ugyanolyan valószínűséggel kell éjszakára bent maradniuk kórházi kezelésen, illetve mentális egészségügyi szakemberhez fordulniuk. Az almaevők azonban kisebb valószínűséggel használnak vényköteles gyógyszereket.

A 8 399 felnőtt közül 753 (kilenc százalék) fogyasztott minden nap egy almát, 7 646 (kilencvenegy százalék) pedig nem.

A kutatás vezetője, Matthew Davis elmondta, az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy az almafogyasztás népszerűsítése csak korlátozott hatást gyakorolhat a közegészségügyi kiadások csökkentésére. A bizonyítékon alapuló állítások korában azonban érdemes megjegyeznünk, hogy „Minden nap egy alma a gyógyszerészt távol tartja”.

Az almáról régóta azt tartják, hogy magas C-vitamin tartalma és immunerősítő tulajdonságai miatt jót tesz az egészségünknek. A fogak tisztításával a fogszuvasodást is segít megelőzni, és az agysejteknek is védelmet nyújthat az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségekkel szemben.

A szólás a délnyugat-walesi Pembrokeshire-ból ered az 1860-as évekből, ahol a helybeliek kezdték mondogatni a népi bölcsességet. Eredeti változata így szólt: „Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread” (Egyél egy almát mielőtt ágyba mész, hogy az orvos markát ne üthesse pénz).