Alma reggel, délben, este

Lé, must, sütemény – valószínűleg ezek az almából készült legismertebb termékek, de persze még sok más finomság is készíthető almából. Igen nagy a tápértéke, sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a gyümölcssavainak köszönhetően pedig a „természet fogkeféjének” tekinthető. Az almaevők állítólag kevésbé szenvednek hörgő- és tüdőbetegségekben.

Mindennap egy alma…

Bár egyáltalán nem biztos, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, az igaz, hogy almaevők ritkábban járnak gyógyszertárba, használnak vényköteles gyógyszereket. Azok, akik naponta elfogyasztanak egy almát, kisebb valószínűséggel dohányoznak, vagy magasabban iskolázottak, és kilenc százalékkal kisebb valószínűséggel mennek orvoshoz többször egy évben.

Élénkzöld hájölő

Egy almafajta rendszeres fogyasztása csökkentheti az elhízáshoz köthető betegségek kockázatát. Angol kutatók szerint ez a fajta az élénkzöld Granny Smith. Többféle alma hatását is tesztelték egereken, hogy kiderüljön, melyik fogyasztásakor termelődik több jótékony baktérium a bélrendszerben. Az alma nem emészthető részei ugyanis ellenállnak a gyomorsavnak.

Napi egy alma ötven fölött kötelező

Ha minden 50 éven felüli elfogyasztana naponta egy almát, minden évben 8 500 szívroham és stroke miatti halálesetet lehetne megelőzni az Egyesült Királyságban – derül ki az Oxfordi Egyetem szakértőinek friss kutatásából, amely a BMJ szakfolyóiratban jelent meg. Az adatok alapját modellezés képezi, nem pedig elméleti tanulmány.

Almalé és társai

Az üdítőivásban a németek tartják a világrekordot: évente több, mint 40 liter gyümölcslét isznak meg fejenként. Ebből mintegy 13 liter az almalé. Az almalé ízletes és egészséges – szomjoltásra azonban kevésbé alkalmas. Az almalé ugyanis gyümölcscukorban igen gazdag (100 gramm literenként) és ezzel kalória tartalma is magas, 550 kcal. Az almalé ezen kívül gyümölcssavakat is tartalmaz, amit többen nem jól viselnek.

Veszélyes almalé?

Igen, igaz. Az almalé káros lehet az egészségre, de nem a közszájon forgó arzén miatt, mely nyomokban található benne. Bár a kormány valóban módosítani akarja az arzéntartalommal kapcsolatos szabályozást, az ital inkább a derékbőségre és a fogakra jelent veszélyt. Az almalében található némi tápanyag, sok-sok kalória, és néha több cukor, mint a szénsavas üdítőkben.

Minden nap egy alma – az egészség kulcsa

Hihetetlen, hogy napi egy alma elrágcsálásával mennyi tehetünk egészségünkért! Az alma amellett, hogy nagyon finom, a fogyókúrázóknak is bátran ajánlott, akár vacsoráról, akár reggeliről, akár ebédről legyen szó. Hogy elkerüljük a téli megfázást és influenzaszezont, a legjobb, ha minden nap elropogtatunk egy almát. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül.  

Tíz indok a napi almafogyasztásra

Az alábbiakban a rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyeit vesszük sorra, és azt is vizsgáljuk, hogyan lehet ezeket a pozitív hatásokat maximálisan kihasználni. „Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.

Gyümölcsök királynője

Több mint 1000 fajtája van szerte a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor-, a vas- és a nátriumtartalma. Az egyedüli gyümölcs, amelyet más ételekkel együtt is ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Már az ókorban is a gyümölcsök királynőjének nevezték. Könnyű tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig, amíg a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Igen, ez az alma.