Minden nap egy alma – az egészség kulcsa

Hihetetlen, hogy napi egy alma elrágcsálásával mennyi tehetünk egészségünkért! Az alma amellett, hogy nagyon finom, a fogyókúrázóknak is bátran ajánlott, akár vacsoráról, akár reggeliről, akár ebédről legyen szó. Hogy elkerüljük a téli megfázást és influenzaszezont, a legjobb, ha minden nap elropogtatunk egy almát. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül.

 

Tele vitaminnal

Ezerszer hallottuk már, mégsem szabad elfeledkeznünk róla: szervezetünknek télen még inkább szüksége van vitaminokra és erőre, mint az év többi szakában. Ha nem akarunk rögtön vitaminokat bekapkodni, figyeljünk az étkezésre, és együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, például almát. Nem is gondolnánk, mennyi vitamin van ebben a finomságban: a magas kálium- és C-vitamin tartalom mellett az idegek és az izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlen B-vitamin is megtalálható benne.Napi egy alma - megéri!

Védelem a fogaknak

Az almában található kalcium és foszfor a fogainkra is jó hatással van: véd a fogszuvasodás ellen. A legújabb kutatások szerint azonban az almafogyasztást nem szabad túlzásba vinni – napi három-négy alma elfogyasztása ugyanis rossz hatással van a fogzománcra. A legjobb, ha a rendszeres fogmosás mellett naponta megeszünk egy almát, így nemcsak az egészségünkért, hanem fogaink védelméért is sokat tettünk.

Szorulás ellen

Az alma a szorulással küszködőknek is igazi kincs lehet. A benne található rostanyag, a pektin ugyanis a bélrendszerben sok vizet képes megkötni, ezáltal pedig lazítja a székletet. A pektin mellett az almahéjban található cellulóz is jó hatással van az emésztésre, emellett pedig a daganatok kialakulását is gátolja a bélben.

Energiabomba

Magas gyümölcscukor szintje miatt ez a gyümölcs igazi energiabomba is. Ha úgy érezzük, hogy a figyelmünk lankad és fáradunk, együnk meg egy almát: pozitívan fog hatni a teljesítményünkre, serkenti az agysejtjeink működését.

Vércukor- és koleszterincsökkentő

A cukorbetegek sok mindenről kénytelenek lemondani diétájuk miatt, egy valamit azonban bátran ehetnek, ez pedig az alma. A gyümölcs magas rost- és szénhidráttartalma miatt ugyanis csökkenti a szervezet inzulinfelhasználását. A vércukorszint mellett szervezetünk koleszterinszintjére is jó hatással van ez a lédús gyümölcs: az almában található pektin ugyanis koleszterincsökkentő hatású.

(Németből fordította: Sophie)