Almalé és társai

Az üdítőivásban a németek tartják a világrekordot: évente több, mint 40 liter gyümölcslét isznak meg fejenként. Ebből mintegy 13 liter az almalé. Az almalé ízletes és egészséges – szomjoltásra azonban kevésbé alkalmas. Az almalé ugyanis gyümölcscukorban igen gazdag (100 gramm literenként) és ezzel kalória tartalma is magas, 550 kcal. Az almalé ezen kívül gyümölcssavakat is tartalmaz, amit többen nem jól viselnek.

Az almalé mint fitneszital

Jó megoldás az almalét ásványvízzel keverni, így jobban oltja a szomjat, gyümölcspezsgőként hat, és jobban pótolja a folyadékveszteséget. Az 1 rész almaléből és 2 rész ásványvízből álló keverék optimális összeállítás. Az ásványvíznek magas nátrium-, magnézium- és kalciumtartalmúnak kell lennie. Ez a természetes fitnesz- és energiapótló ital, a benne lévő szénhidrátok gyorsan a véráramba kerülnek és a sejteknek energiát szolgáltatnak. Jó hatással van az agysejtekre is. Nagyon hasznos izzasztó tevékenységek végzésekor is: a sportolók éppúgy esküsznek rá, mint a gyerekek és az autósok.

Inkább almát, vagy almalét?

Az almalé-ásványvíz keverék jó szomjoltó, de nem megfelelő helyettesítője az almának. A friss gyümölcsben ugyanis másodlagos növényi anyagok, valamint fontos ballasztanyagok is találhatók. Itt elsősorban a héjában található pektint kell megemlíteni, amely koleszterinszint-szabályozó. Ezért nem célszerű az almát meghámozni.

A tiszta almalé ugyan nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de a fogszuvasodást okozó baktériumok a gyümölcscukrot is szeretik. Ezt savvá alakítják át, amely oldja a fogzománcot. Az almalé-ásványvíz keveréke sem kevésbé fogbarát. Mivel a gyerekek különösen hajlamosak a fogszuvasodásra, jobb, ha nem nyakalják állandóan az almalét.

Szűretlen lé – mit jelent ez valójában?

A szűretlen almalé készítéséhez az almát péppé őrlik és ebből vonják ki a lét. Annak érdekében, hogy csíramentes és sokáig eltartható legyen, kb. 85 fokra hevítik (pasztörizálják). E folyamat során szűretlen almalé jön létre, amely a lén kívül a gyümölcshúst is tartalmazza. Ez úgy néz ki, mint ha frissen préselték volna. Segédanyagokra azonban itt is szükség van, pl. enzimeket adnak hozzá annak megakadályozására, hogy a gyümölcshús leülepedjen. A szűretlen almalé természetesebb, mint a szűrt, mert ez utóbbit sűrítményből készítik, ugyanakkor a sűrítményből készült almalé ízében stabilabb.

Melyik milyen lé?

A pincészetek az almalét minden más gyümölcslé előállításához alapléként használják fel. Egy liter natúr almalében kb. 7 alma van (1,5 kilogramm).

Almalé: 100% (natúr lé, vagy gyümölcslé sűrítményből)

Az almalé mindig 100%-os gyümölcstartalmú, mindegy, hogy közvetlenül a gyümölcsből, vagy sűrítményből készült. Minőségileg a kettő nem különböztethető meg egymástól. A sűrítmény készítéséhez azonban több energiára van szükség. Sok sűrítmény olcsó külföldi beszerzésekből származik.

Almanektár: 50%-os almalé

Az almanektár legalább 50% almalét tartalmaz – és nagy arányban hozzáadott cukrot, ami miatt nem kalóriaszegény alternatíva.

Almaital: 30%-os almalé

Az almaital első pillantásra ugyan olcsóbb, mint az almalé, de gyümölcslé tartalma is csak 30%, s a többi többnyire cukrozott víz.

Almalékeverék – saját mixelés

Ízlésünk szerinti arányban keverhetjük ásványvízzel. Ez a változat még mindig jobban ajánlható, mint a nektár és az almaital.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Alma reggel, délben, este