Alma reggel, délben, este

Lé, must, sütemény – valószínűleg ezek az almából készült legismertebb termékek, de persze még sok más finomság is készíthető almából. Igen nagy a tápértéke, sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a gyümölcssavainak köszönhetően pedig a „természet fogkeféjének” tekinthető. Az almaevők állítólag kevésbé szenvednek hörgő- és tüdőbetegségekben.

Almalé és társai

Az üdítőivásban a németek tartják a világrekordot: évente több, mint 40 liter gyümölcslét isznak meg fejenként. Ebből mintegy 13 liter az almalé. Az almalé ízletes és egészséges – szomjoltásra azonban kevésbé alkalmas. Az almalé ugyanis gyümölcscukorban igen gazdag (100 gramm literenként) és ezzel kalória tartalma is magas, 550 kcal. Az almalé ezen kívül gyümölcssavakat is tartalmaz, amit többen nem jól viselnek.

Veszélyes almalé?

Igen, igaz. Az almalé káros lehet az egészségre, de nem a közszájon forgó arzén miatt, mely nyomokban található benne. Bár a kormány valóban módosítani akarja az arzéntartalommal kapcsolatos szabályozást, az ital inkább a derékbőségre és a fogakra jelent veszélyt. Az almalében található némi tápanyag, sok-sok kalória, és néha több cukor, mint a szénsavas üdítőkben.