Élethosszabbító C-vitamin

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok serkentik a szív előtt található csecsemőmirigy működését, ami kulcsszerepet játszik az immunrendszer T-sejtjeinek termelődésében. Az egészséges táplálkozás így szó szerint segít fiatalon tartani az immunrendszert, mert az antioxidánsok, köztük a C-vitamin, segítenek e szerv egészségének megőrzésében.

Élethosszabbító C-vitaminA csecsemőmirigy gyerekeknél és serdülőknél még nagyobb méretű, ám az idő múlásával az összes többi szövetnél jobban zsugorodik. Ez a hanyatlás fokozatosan növeli a fertőzések kockázatát.

Most azonban sikerült bebizonyítani, hogy az antioxidánsok – köztük például a C-vitamin – segítenek a szerv egészségének megőrzésében. A kísérletek rámutattak, hogy megállítják a csecsemőmirigy zsugorodását.

Egereken végzett vizsgálatok során a C-vitamin más antioxidánssal együtt jelentősen visszaszorította a mirigy korral járó csökkenését.

„A csecsemőmirigy zsugorodása lehetetlenné teszi, hogy az idősebbek szervezete megfelelően reagáljon az immunrendszert érő új kihívásokra. Emiatt előfordulhat, hogy egyébként hatékony védőoltások megkapása után sem termelnek olyan antitesteket, mint kellene” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Howard Petrie.

A T-sejtek az élet folyamán állandóan cserélődnek, ám a csecsemőmirigy zsugorodásával csökken a számuk. A jelenség oka egyelőre ismeretlen, ám a legelterjedtebb feltételezés szerint a nemi hormonok is szerepet játszanak benne.

A Cell Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerint már 10 hétnyi antioxidáns-kúra is hatékony a csecsemőmirigy zsugorodásának megállítására.