A vastagbélrák ellen is jó a C-vitamin

A vastagbél rosszindulatú daganata Magyarországon ma a negyedik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 6000 embert érint. Statisztikai adatok alapján az esetek mintegy felében van jelen a KRAS-, vagy a BRAF-gén mutációja, ezekben az esetekben agresszív biológiai viselkedéssel, és a kezelésekkel szembeni csökkent válaszreakcióval kell számolni.

A Weill Cornell munkatársainak korai fázisú tanulmánya szerint az igen nagy dózisú C-vitamin gátolja az agresszív biológiai viselkedésű vastag- és végbélrákok növekedését.

Vitamin és rostokA Science-ben megjelent tanulmány igen magas, mintegy 300 narancsban megtalálható mennyiségű C-vitaminnal dolgozott, és sejttenyészeti, illetve állatkísérletes körülményekben a kezelés gátolta a KRAS-, illetve BRAF-mutáns sejtek növekedését. Dr. Lewis Cantley és munkatársainak felfedezése új kezelési módszerek alapja lehet.

A C-vitamint hagyományosan antioxiánsként tartják számon, ugyanis képes megelőzni a sejtkárosodást. Ezzel szemben nagy dózisú kezelés esetén ennek az ellenkezője igazolódott, a KRAS- és BRAF-mutáns sejtekben inkább serkentette az oxidációt. Működése során a C-vitamin (aszkorbinsav) DHA-vá alakul át, mely anyagcsereterméket a sejtek a GLUT1 nevű transzporteren keresztül vesznek fel, mintegy trójai falóként. Azt követően a DHA visszaalakul aszkorbinsavvá, ami elvonja a sejten belüli antioxidánsokat, vagyis sejtek fogékonyabbá válnak a káros hatásokkal szemben.