A diófogyasztás és a vastagbélrák kiújulásának esélye

A dió tele van jótékony vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így segít bőrünk, látásunk és szívünk egészségének megőrzésében is. A diófogyasztás kifejezetten jótékony hatású, csökkenti a rák kiújulásának, valamint az elhalálozás veszélyét. Szakemberek hangsúlyozták, hogy mindez csupán kiegészítő kezelésként javasolt, nem pedig a kemoterápia helyett.

Az aszpirint szedőknél kisebb a rák kockázata

Milliók szednek alacsony dózisú aszpirint az USA-ban a szívük egészségének érdekében. Ezzel a szokásukkal úgy tűnik, a daganatos megbetegedés miatti halálozás kockázatát is csökkentik. 130 000 amerikai felnőttet vizsgálva a rendszeresen aszpirint szedők körében a daganatos megbetegedés miatti halálozás esélye 7% volt, míg a nem szedők körében 11%.

Tévhitek a vastagbélrákról

A vastagbélrákkal kapcsolatban máig sok a félreértés. A legtöbben még mindig nem tudják, hogy a rák korai felismeréssel megelőzhető, és ezért nem mennek egészségügyi ellenőrzésekre. Mások kerülik a szűrést, mert pozitív diagnózis esetén feltételezik, hogy meg kell halniuk. Sok nő azért nem megy szűrésre, mert a vastagbélrákot a férfiak betegségének tartja.

Ingyenes könyv a vastagbélrákról: 200 kérdés, 200 válasz

Ingyenesen juthat hozzá minden érintett ahhoz a kötethez, amely 224 oldalon foglal össze csaknem minden fontos tudnivalót, ami betegként vagy beteget segítő családtagként felmerülhet a vastag- és a végbélrákról. 200 kérdésre 200 közérthetően megfogalmazott, részletes választ ad a könyv mindazokról a problémákról, amelyekkel egy daganatos beteg szembesülhet.

Folyadék és rostok a vastagbélrák ellen

A rosszindulatú vastagbéldaganatok a fejlett ipari országokban vezető helyet foglalnak el. A vastagbélrák a férfiaknál és a nőknél is a 2. helyen van, csaknem 70 000 ember betegszik meg évente, és még mindig minden negyedik meghal. Szinte az összes rosszindulatú bélrák a vastagbél-nyálkahártya mirigyállományából indul, rák a vékonybélben nagyon ritka.

A vastagbélrák ellen is jó a C-vitamin

A vastagbél rosszindulatú daganata Magyarországon ma a negyedik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 6000 embert érint. Statisztikai adatok alapján az esetek mintegy felében van jelen a KRAS-, vagy a BRAF-gén mutációja, ezekben az esetekben agresszív biológiai viselkedéssel, és a kezelésekkel szembeni csökkent válaszreakcióval kell számolni.

Az aszalt szilva védhet a vastagbélrák ellen

Az aszalt szilva fenntartja a hasznos bélbaktériumokat a vastagbél teljes szakaszán, ezzel csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Ez annak köszönhető, hogy hasznos bélbaktériumokból álló mikrobiótát állít fel a vastagbélben, segít fenntartani azt a mikrobiális metabolizmussal együtt, ami a rák kialakulását megelőző elváltozások megjelenését csökkenti.

Vastagbélrák ellen zöld tea?

A zöld tea fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét – állítják kutatók. A szakértők 180 olyan beteget vizsgáltak, akiknek a vastagbeléből polipot, jóindulatú elváltozást távolítottak el. A résztvevők egy részének naponta zöldtea-kivonatos étrend-kiegészítőt adtak, ez kb. 9 csésze teának felelt meg, a többiek pedig nem kaptak ilyet.

Vastagbélrák: az orvoson is múlik?

A vastagbéltükrözés életet menthet, és a minőségi kolonoszkópiával még több életet lehetne megmenteni. A „minőségi” kolonoszkópia azt jelenti, hogy a vizsgálatot végző orvos felismeri és el is távolítja a rákmegelőző növedékeket, a polipokat. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a kolonoszkópia minőségétől függ, meg lehet-e előzni a vastagbélrák kialakulását.

Kimutatták a vastag- és végbélrák újabb kockázati tényezőjét

A friss kutatás szerint a szénsavas italok, a sütemények, a kekszek, a csipszek és az édességek mind-mind a béldaganat kockázati tényezőjének számítanak. A kutatás elsőként mutatott ki pozitív összefüggést a betegség és a sok cukrot és zsírt tartalmazó étrend között. Az Edinburgh-i Egyetem szakértői széles körű kutatásukban az étrend, a testmozgás, a dohányzás és a béldaganatok egyéb kockázati tényezőit vizsgálták.