Az aszalt szilva védhet a vastagbélrák ellen

Az aszalt szilva fenntartja a hasznos bélbaktériumokat a vastagbél teljes szakaszán, ezzel csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Ez annak köszönhető, hogy hasznos bélbaktériumokból álló mikrobiótát állít fel a vastagbélben, segít fenntartani azt a mikrobiális metabolizmussal együtt, ami a rák kialakulását megelőző elváltozások megjelenését csökkenti.

Számos kutatás kimutatta, hogy a táplálkozásnak köze van a vastagbélben élő baktériumok – a mikrobióta – összetételéhez, a baktériumok anyagcseréjéhez, így a betegség megelőzéséhez is, érvelt Dr. Nancy Turner, a Texas A&M Egyetem táplálkozás- és élelmezéstudományi professzora.

Egészséges bélnyálkahártyaA vastagbélben baktériumok trilliói élnek, több mint 400 fajt azonosítottak eddig. Bélgyulladás kezdetén a bélbaktérium-közösség hirtelen megváltozik, és ha a gyulladás visszatérővé válik, kialakulhat a vastagbélrák.

Az aszalt szilva fogyasztásával kutatásunk feltárt egy lehetséges rákmegelőzési módot. Az aszalt szilva fenolvegyületeket tartalmaz, amelyeknek sokrétű a hatása az egészségünkre. Egyebek között megvan az a képességük, hogy antioxidánsként viselkednek, és semlegesítik a szabad gyökök oxidáló hatását, amelyek károsíthatják a DNS-ünket.

Azt a feltételezésünket teszteltük ebben a kísérletben, hogy az aszalt szilva fogyasztása előmozdíthatja a hasznos mikrobióta megtartását, és a mikrobiális anyagcsere fenntartását a vastagbélben. Ha ez így van, ezzel csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Patkányokat etettek aszalt szilvát tartalmazó táppal, illetve a szokásos takarmánnyal, a kétféle táplálék azonos kalóriát és tápanyag-összetételt tartalmazott, úgyhogy egyedül a táplálékban levő aszalt szilvának tulajdoníthatták a hatást.

A béltartalom és a szövetek vizsgálata azt mutatta, hogy az aszalt szilvát tartalmazó tápláléktól megnövekedett a Bacteroidetes baktériumtörzshöz tartozó mikrobák száma, és csökkent a Firmicutes törzshöz tartozóké (ez a két nagy baktériumtörzs van a bélben) a vastagbél távoli szakaszán (a végbélhez közel), anélkül, hogy érintette volna a vastagbél közeli szakaszában megtalálható arányokat. A kontroll diétán élő állatoknál fordítva volt: kisebb volt a Bacteroidetes és nagyobb volt a Firmicutes aránya a távoli szakaszon.

Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy az aszalt szilvás tápon élő patkányoknak lényegesen kisebb számú elváltozás volt a bél hámjában (aberráns crypt, aberráns crypt foci) összehasonlítva a kontroll állatokkal. Az aberráns crypt foci egyike a legkorábbi, megfigyelhető, rákot megelőző lézióknak (elváltozásoknak), az a vélemény róla, hogy erősen utal a rák kifejlődésére.

Turner szerint az eredmények támogatják a hipotézist, hogy az aszalt szilva véd a vastagbélrák ellen, és ez feltehetőleg annak a képességének köszönhető, hogy hasznos bélbaktériumokból álló mikrobiótát állít fel a disztális vastagbélben, fenntartja azt a mikrobiális metabolizmussal együtt, ami a rák kialakulását megelőző elváltozások megjelenését csökkenti.

Az embereken végzett klinikai vizsgálatok még szükségesek, de az eredmények így is izgalmasak: az aszalt szilva fogyasztása járható útnak tűnik a vastagbélrák megelőzésére.