Az aszpirint szedőknél kisebb a rák kockázata

Milliók szednek alacsony dózisú aszpirint az USA-ban a szívük egészségének érdekében. Ezzel a szokásukkal úgy tűnik, a daganatos megbetegedés miatti halálozás kockázatát is csökkentik. 130 000 amerikai felnőttet vizsgálva a rendszeresen aszpirint szedők körében a daganatos megbetegedés miatti halálozás esélye 7% volt, míg a nem szedők körében 11%.

A vastagbél-, emlő-, prosztataráknál és férfiaknál a tüdő daganatos megbetegedése miatti halálozás is alacsonyabbnak bizonyult az aszpirint rendszeresen használók körében. Az eredmények szerint az aszpirinnek daganatellenes hatása is lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy az eredmények fényében még nem kell mindenkinek a patikába futnia gyógyszerért annak reményében, hogy elkerülje a rákos betegséget.

Csak az orvos tudtával

Meggyőző bizonyítékok léteznek már most is, hogy az alacsony dózisú aszpirin szedése csökkenti a vastagbéldaganat kockázatát – nyilatkozta dr. Ernest Hawk, az University of Texas professzora. Az Egyesült Államokban már vannak arra vonatkozó ajánlások, hogy idős emberek esetében – a vastagbéldaganat megelőzése érdekében – érdemes aszpirint szedni.

Fontos, hogy ezek az emberek előbb konzultáljanak az orvosukkal a gyógyszer szedésének kockázatáról, hiszen mellékhatásként gyomorvérzés és vérzéses stroke is előfordulhat. Yin Cao, a Harvard Medical School munkatársa és a kutatás vezetője szerint sem szabad senkinek szednie a gyógyszert a háziorvos megkérdezése nélkül.

A kutatás során 130 000 amerikai egészségügyi dolgozót követtek 32 éven keresztül. Az aszpirin-használatukról a kutatás kezdetén és minden második évben nyilatkoztak. A résztvevők közül közel 13 000-en haltak meg daganatos megbetegedés következtében, ennek kockázata azonban alacsonyabbnak bizonyult az aszpirin szedők körében.

A legnagyobb különbség a vastagbéldaganat esetében mutatkozott: a gyógyszert szedők körében 30%-kal alacsonyabb volt a betegség miatti halálozás. Emellett az aszpirint alkalmazó nők esetében 11%-kal kisebb valószínűsége volt az emlőrák miatti halálnak, férfiak körében 23%-kal a prosztataráknak, 14%-kal pedig a tüdőrák mortalitása csökkent.

Hawk szerint az eredmények csak egy összefüggésre mutatnak rá. „Lehetséges az is, hogy az aszpirin használata mögött egészségesebb életmódot rejlik" – magyarázta.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés