Az aszpirin időseknél nem előzi meg a stroke-ot

Az orvosok rutinszerűen írják fel az aszpirint szívbetegségben vagy stroke esetén, sőt megelőzés céljából gyakran egészséges emberekkel is szedetik ezt a gyógyszert, főleg vérhígító, a vérrögképződést gátló hatása miatt. Kiderült azonban, hogy a 70 évnél idősebb, jó egészségi állapotban lévők számára a mindennapi aszpirinszedésnek nincs haszna, sőt…

Acetilszalicilsav – fűzfából gyógyszer

A nyelvtörő név sokoldalú hatóanyagot takar. Legyen szó fejfájásról, fogfájásról, lázról, az acetilszalicilsav (ASA) szinte mindenkinek segített már. A fájdalomcsillapító hatás mellett használják a szív és az agy keringési rendellenességeinek megelőzésére, csökkenti a reumás és ízületi gyulladásokat, valamint a trombózis kialakulását az erekben.

Vérhígítás aszpirin nélkül

Mindenki tudja, mennyire fontos, hogy ne legyen túl sűrű a vére, hiszen ha elég híg, akkor sokkal kisebb az esély a vérrögképződésre, az érelzáródásra, a szívtrombózisra vagy a visszérproblémákra. Hogyan érhetjük el a megfelelő vérhígítást gyógyszer nélkül? Az aszpirin szedése helyett egészséges módszerek is segíthetnek – mellékhatások nélkül.

Az aszpirint szedőknél kisebb a rák kockázata

Milliók szednek alacsony dózisú aszpirint az USA-ban a szívük egészségének érdekében. Ezzel a szokásukkal úgy tűnik, a daganatos megbetegedés miatti halálozás kockázatát is csökkentik. 130 000 amerikai felnőttet vizsgálva a rendszeresen aszpirint szedők körében a daganatos megbetegedés miatti halálozás esélye 7% volt, míg a nem szedők körében 11%.

A mellékhatásokat tessék komolyan venni!

Évről évre ijesztőbb adatok jelennek meg a növekvő gyógyszer mellékhatásokról. Sajnos úgy tűnik, a sok figyelmeztetés nem elegendő, ezért úgy gondolom, hogy újra felhívnám a figyelmet a leggyakoribb veszélyekre. Sok esetben nem kizárólag az adott hatóanyag, ill. a gyógyszerek a hibásak, hanem figyelmetlenség, tájékozatlanság és a helytelen alkalmazás az ok.

Aszpirin helyett jóga

Vajon mennyire hatékonyak a kiegészítő kezelések olyan problémák esetén, mint például a nyaki fájdalom, az osteoarthritis, a fibromyalgia és a migrén? Kiderült, hogy a jóga, a tai chi, az akupunktúra, a masszázs, a relaxáció mind hatékony kezelési módnak számít. Jó hír ez azoknak, akik nem szedhetnek gyógyszert, vagy azok mellékhatásait szeretnék elkerülni.

Nem mindenkinek jó az aszpirin

Az aszpirint alacsony dózisban a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére szokták felírni az orvosok. Egy új kutatás azonban arra a következtetésre jutott, hogy az aszpirin hatása a génvariánstól függ: van olyan gén, amely módosíthatja az aszpirin előnyös hatását, sőt vannak emberek, akiknek egy még ártalmas is lehet az aszpirin szedése.

Veszélyes a napi aszpirinszedés annak, aki egészséges

Az egészséges embereknek nem szabadna naponta aszpirint szedniük a szívroham és a rák megelőzéséért – derül ki egy friss britt tanulmányból, amely a korábban elért tudományos eredmények felülvizsgálatán alapul. A közelmúltban ugyanis egyre nagyobb vita alakult ki arról, hogy érdemes-e az 50 éven felülieknek naponta alacsony dózisú aszpirint szedniük.

Nem mindenkinek a legjobb kezelési módszer az aszpirin

A Florida Egyetem kutatói szerint naponta egy aszpirinnel nem mindig tartható távol a szívbetegség. Az általuk kidolgozott algoritmus azonban azonosítja azokat a tényezőket, amelyeket az orvosoknak figyelembe kell venniük ahhoz, hogy meg tudják állapítani, melyik beteg számára jár előnyökkel a gyógyszer napi fogyasztása. Az Egyesült Államokban körülbelül 50 millióan szednek aszpirint napi rendszerességgel a szívbetegség kezelésére vagy megelőzésére. Közülük legalább 50 százalék több mint 100 milligrammot fogyaszt a gyógyszerből naponta.

Összefügg a hosszú távú aszpirinfogyasztás és az időskori látásvesztés

A legújabb kutatás szerint az aszpirin hosszú távú alkalmazása enyhén megnövelheti az időskori sárgafolt-elfajulás kockázatát, ami az idős emberek esetében a vakság első számú kórokának számít. Az amerikai felnőttek körülbelül 19 százaléka szed rendszeresen aszpirint, többnyire szívvédő hatása miatt, és fogyasztása az életkor előrehaladásával terjed.