Az aszpirin időseknél nem előzi meg a stroke-ot

Az orvosok rutinszerűen írják fel az aszpirint szívbetegségben vagy stroke esetén, sőt megelőzés céljából gyakran egészséges emberekkel is szedetik ezt a gyógyszert, főleg vérhígító, a vérrögképződést gátló hatása miatt. Kiderült azonban, hogy a 70 évnél idősebb, jó egészségi állapotban lévők számára a mindennapi aszpirinszedésnek nincs haszna, sőt…

A korábbi vizsgálatok főként középkorú betegekre összpontosítottak, ebbe a kutatásba azonban az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő, összesen 19 114, jó egészségi állapotban lévő, 70 év feletti életkorú embert vontak be. A résztvevők fele mindennap kis adagban aszpirint kapott, 5 éven át.

Mint a tekintélyes orvosi szaklap, a New England Journal of Medicine nyomán a BBC beszámolt róla, az aszpirinszedésnek semmilyen konkrét, mérhető egészségi haszna nem bizonyosodott be, használata nem csökkentette az érintettek szívbetegségének kockázatát, ezzel szemben megnőtt náluk a súlyos gyomorvérzések száma, sőt még a rákbetegség miatt bekövetkező halálesetek száma is több lett az aszpirinszedők csoportjában. Ez utóbbi ténynek a gyógyszerszedéssel való kapcsolatát a kutatók egyelőre nem látják bizonyítottnak.

Azért mindenesetre levontak egy fontos következtetést, ami így hangzik: konkrét, meghatározott orvosi javallat (indikáció) hiányában nem javasolják az aszpirin szedését.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikkünket is:

Nem mindenkinek jó az aszpirin