Aszpirin helyett jóga

Vajon mennyire hatékonyak a kiegészítő kezelések olyan problémák esetén, mint például a nyaki fájdalom, az osteoarthritis, a fibromyalgia és a migrén? Kiderült, hogy a jóga, a tai chi, az akupunktúra, a masszázs, a relaxáció mind hatékony kezelési módnak számít. Jó hír ez azoknak, akik nem szedhetnek gyógyszert, vagy azok mellékhatásait szeretnék elkerülni.

Minden jel arra mutat, hogy bizonyos kiegészítő kezelések, amelyeket a szakemberek korábban a gyógyszeres kezelés mellett ajánlottak, önmagukban is hatékonyak egyes fájdalmas tünetek megszüntetésében. Az új felfedezés a jóga és az akupunktúra releváns fájdalomcsillapító hatásáról jó hír azoknak, akik korábban mindig pirulákhoz nyúltak, amikor fájdalmat tapasztaltak, és még jobb hír azoknak, akik nem szedhetnek gyógyszert.

JógaRengetegen vannak, akik krónikus fájdalommal küzdenek, és a gyógyszer önmagában nem csillapítja ezeket a fájdalmakat. Ha igen, gyakran előfordul, hogy olyan mellékhatások jelentkeznek, amelyek rontják az életminőséget – mondja a kutatást vezető dr. Richard Nahin, a NCCIH (National Centre for Complementary and Integrative Health) munkatársa.

A szakember szerint az ezekkel a problémákkal találkozó emberek gyakran fordulnak nem gyógyszeres alapú kezelésekhez a tünetek enyhítése, illetve megszüntetése céljából. Éppen ezért a kutatócsoport célja az volt, hogy megbízható és releváns képet mutassanak az elérhető kiegészítő kezelések hatékonyságáról.

Kiderült, hogy az akupunktúra és a jóga megszüntetheti a krónikus fej- és hátfájást, az akupunktúra és a tai chi az osteoarthritis kezelésében hatékony segítség, míg a masszázsterápia a hátfájás ellen kitűnő gyógymód. Fibromyalgia esetén a relaxáció segít, de a tai chi is hasznos lehet.