Tévhitek a vastagbélrákról

A vastagbélrákkal kapcsolatban máig sok a félreértés. A legtöbben még mindig nem tudják, hogy a rák korai felismeréssel megelőzhető, és ezért nem mennek egészségügyi ellenőrzésekre. Mások kerülik a szűrést, mert pozitív diagnózis esetén feltételezik, hogy meg kell halniuk. Sok nő azért nem megy szűrésre, mert a vastagbélrákot a férfiak betegségének tartja.

Félreértések, tévhitek keringenek tehát, ezért jobb, ha kicsit utánanézünk ezeknek.

Nem tehetek ellene semmit

A vastagbélrák szűréssel hatékonyan leküzdhető, gyógyulási esélye 90-100 százalék közötti, ha a rákot korai szakaszában felismerték. Ezért fontos vastagbélrák-szűrésre menni, és 55 éves kortól az ajánlott vastagbél-tükrözést (kolonoszkópia) kérni.

Azok, akiknek családjában már előfordult vastagbélrák vagy vastagbél polip (prekurzor rák), beszéljenek háziorvosukkal, és már korábban kérjenek vastagbél-tükrözést.

Nem kellemes, de szükséges

Csak idős embereket érint

Sokan úgy vélik, hogy a vastagbélrák csak egy bizonyos kor után jelentkezhet. Ez tévedés! Sajnos a rák örökletes, ezért egyre több fiatalt érint. Összességében évente mintegy 60 000 új esetet diagnosztizálnak, közel 26 000 beteg hal meg vastagbélrák miatt. (Németországi adat.) Ez tragikus szám, ha figyelembe vesszük, hogy e rákfajta csak több év alatt éri el a halálos szintet.

A vastagbélrák általában halálos

A vastagbélrák az egyetlen rákfajta, amely megelőzhető vagy 100 százalékosan gyógyítható korai felismerés után. Ennek az az oka, hogy ez a rák ún. prekurzorokat (ezeket hívják polipoknak) képez. Csak ezekből a polipokból, amelyek még nem ráksejtek, fejlődhetnek ki rosszindulatú adenomák (a vastagbélrák prekurzora). Ha ezek a polipok korai stádiumban kimutathatók a vastagbél-tükrözés során, közvetlenül (műtét nélkül) eltávolíthatók, és a vizsgált beteg biztos lehet abban, hogy a következő néhány évben elkerüli ez a betegség.

Ha a tükrözéskor vastagbélrákot diagnosztizáltak, a felfedezett colorectalis daganatoknak (vastagbélrák) korai szakaszban a gyógyulási esélyei még nagyon jók, mintegy 70 százalék.

A férfiakat különösen érinti

A férfiaknál korábban és gyakrabban diagnosztizálnak vastagbélrákot, mint a nőknél. Mivel a férfiak ráadásul ritkábban és később mennek szűrésre, náluk előrehaladott életkorban diagnosztizálják ezt a rákfajtát, ezért a férfiak többen halnak meg vastagbélrákban. A vastagbélrák férfiaknál átlagosan 69, a nőknél csak 75 éves korban fordul elő. A férfiak tehát nagyobb mértékben veszélyeztetettek, mint a nők.

A férfiak jobban érintettek a kockázati tényezőktől – dohányzás, alkohol, elhízás –, de főként azért nagyobb náluk a vastagbélrák kockázata, mert kevésbé használják ki a szűrés lehetőségét, mint a nők. A férfiak, ha nincsenek betegségtüneteik, általában később mennek orvoshoz, mint a nők.

A virtuális kolonoszkópia helyettesítheti a hagyományost

A virtuális kolonoszkópiával (például a CT vagy az MR) nem teljesen helyettesíthető a hagyományos kolonoszkópia. Alternatív módszerként figyelembe lehet venni, mert a nagyobb polipokat megbízhatóan érzékeli, és az eljárás gyakran sokkal kellemesebb. Fontos azonban megjegyezni, hogy a felvételek képminősége még nem elég jó ahhoz, hogy képes legyen felismerni a legkisebb (kevesebb, mint nyolc milliméter) és lapos elváltozásokat a bél nyálkahártyáján. Ezen kívül mindig vannak hamis jelek is a képeken, mert a belek mozognak a vizsgálat során, még akkor is, ha a beteg nyugodtan fekszik. A polip csak hagyományos kolonoszkópiával távolítható el, akkor is, ha azt virtuális kolonoszkópiával fedezték fel.

A széklet vérvizsgálata helyettesítheti a vastagbél-tükrözést

Az évenkénti székletvizsgálat nagyon hasznos az okkult (rejtett) vér felderítésére a bélben, másrészt a rák továbbra is rejtve marad, mert a polipok csak időközönként véreznek, nem folytonosan. Ezért minden pozitív székletvizsgálat esetén vastagbél-tükrözést kell végezni. Csak a kolonoszkópia nyújthat valódi biztonságot.

A vastagbél-tükrözés csak tünetek esetén szükséges

Mivel a vastagbélrák tünetei gyakran rejtve maradnak, nagyon fontos a rendszeresen tükrözés tünetek hiányában is. A vastagbélrák felismerésének legbiztonságosabb módszere a kolonoszkópia. A legtöbb új rákos esetet 55 éves kor felett diagnosztizálják. Ezért 55 éves kortól a kolonoszkópia tízévente ajánlott.

(Németből fordította: Koncz László)