Folyadék és rostok a vastagbélrák ellen

A rosszindulatú vastagbéldaganatok a fejlett ipari országokban vezető helyet foglalnak el. Ez a rákfajta a férfiaknál és a nőknél is a 2. helyen van, csaknem 70 000 ember betegszik meg évente, és még mindig minden negyedik meghal. Szinte az összes rosszindulatú bélrák a vastagbél-nyálkahártya mirigyállományából indul, rák a vékonybélben nagyon ritka.

A vastagbélrák elnevezés valójában pontatlan, mert a colorectális rák vagy a vastagbél, vagy a végbél területén jelentkezik. Egyrészt a vastagbélhez nemcsak maga a vastagbél, hanem annak függeléke, a vakbél is tartozik, másrészt a végbél megint csak egy külön szakasz a vastagbél után.

Hogyan keletkezik a vastagbélrák?

A legtöbb rák látható jóindulatú nyálkahártya növekményből (adenomák, polipok) indul. A nagyszámú mutáció miatt a sejtek szabályozatlan és ellenőrizetlen növekedésbe kezdenek, behatolnak a környező szövetekbe, és áttéteket képeznek. Leggyakrabban a végbélben képződnek ilyen degenerált szövetek.

Táplálkozástól függő hatások

A sok hús és magas zsírtartalmú, alacsony rosttartalmú étrend és az elhízás a fő kockázati tényezők. Ezek hatására a széklet hosszabb ideig megmarad a bélben, és így a bél nyálkahártyájával való érintkezési idő meghosszabbodik, a mérgező anyagok a bélsejtekbe kerülnek, növelve annak a valószínűségét, hogy kontrollálatlanul szaporodnak.

Tünetek

Hosszú ideig a rák nem, vagy csak enyhe, nem jellemző panaszokat okoz. Éppen ezért különösen a 45 év felettiek ügyeljenek a következő jelekre:

  • minden székelési szokás változása: gyakori WC-re menés szokatlan időkben, makacs hasmenés vagy székrekedés rövid időszakon belül
  • különösen bűzös széklet
  • véres széklet

Néhány bélrákfajta nagy mennyiségű nyálkát termel, amely a székletben látható. További tünetek lehetnek: fáradtság, csökkent teljesítőképesség, fogyás, hasi fájdalom. Igazán súlyos tüneteket, mint például a masszív emésztési zavar, hányinger vagy a szem és a bőr sárgás színe csak a rák előrehaladott stádiumában jelentkeznek.

Gyógyulási esélyek

Ha a rosszindulatú tumorsejtek kizárólag a bélre korlátozódnak, a gyógyulás esélye nagyon jó. Még a bélfalat átlépve és a nyirokcsomókat megtámadva is a betegeknek több mint a fele gyógyítható. Ha májáttétek vannak, a túlélési valószínűség alacsony; ha csak egy áttét van, van remény a gyógyulásra. Ha a rákot sikeresen eltávolították, 20-30 százalék a kiújulás veszélye.

Megelőzés: helyes táplálkozás, rákszűrés

Az élelmiszerekben lévő különböző anyagoknak, például a vitaminoknak és az acetil-szalicilsavnak védő funkciójuk van. A vizsgálatok azonban részben ellentmondó eredményeket mutatnak – bizonyos esetekben még több rákos esetet figyeltek meg nagy dózisú kiegészítők adásakor. Érdemesebb ügyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra: alacsony zsírtartalomra, magas rosttartalomra, sok zöldség, gyümölcs és folyadék fogyasztására. A rendszeres mozgás is elősegíti a béltevékenységet és segít a túlsúly ellen.

A korai felismerés érdekében javasolják 50. életévtől kezdve a rendszeres (háromévente) történő béltükrözést.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Csökkentik-e a rák kockázatát a brokkoli és társai?