Vastagbélrák: az orvoson is múlik?

A vastagbéltükrözés életet menthet, és a minőségi kolonoszkópiával még több életet lehetne megmenteni. A „minőségi” kolonoszkópia azt jelenti, hogy a vizsgálatot végző orvos felismeri és el is távolítja a rákmegelőző növedékeket, a polipokat. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a kolonoszkópia minőségétől függ, meg lehet-e előzni a vastagbélrák kialakulását.

Vastagbélrák: az orvoson is múlik?„Az eredmények arra utalnak, hogy az a törekvés, hogy minél több polipot ismerjenek fel és távolítsanak el nemcsak a betegek számára kedvező, hanem javíthatja a vizsgálatok minőségét és a költséghatékonyságot is. – mondta Reinier Meester, a közlemény egyik szerzője, a rotterdami Erasmus MC University Medical Center munkatársa.

A tanulmányból kiderült, hogy a „minőségi” kolonoszkópia 50-60%-kal csökkentette a vastagbélrák és az ehhez köthető halálesetek számát.

Ahogy a Journal of the American Medical Association című lapban júniusban közzétett tanulmányból kiderül, a jobb minőségű vizsgálat nem jelenti azt, hogy drágább is.

A szűrő jellegű vastagbéltükrözésnek az a célja, hogy azonosítsa és eltávolítsa a rákmegelőző elváltozásokat és a korai stádiumban lévő daganatokat. A járóbeteg-ellátásban végzett kolonoszkópia során az orvos olyan eszközt használ, amelynek segítségével a vastagbél belülről vizsgálható.

Az Amerikai Rákellenes Társaság ajánlása szerint a vastagbélrák szűrését 50 éves korban kell elkezdeni. Ez azt jelenti, hogy 10 évente kolonoszkópiát kéne végezni, vagy öt évente egyet az alábbi vizsgálatok közül: flexibilis szigmoideoszkópia, virtuális kolonoszkópia vagy kettős kontrasztanyagos bárium beöntés.

Annak érdekében, hogy fel tudják mérni, hogy a kolonoszkópia minősége hogyan befolyásolja a betegek jövőjét, a kutatók közel 57.600 beteg adatait dolgozták fel.

Azoknál a betegeknél, akiknél szűrő jellegű kolonoszkópia történt 1998 és 2010 között, a vizsgálatokat 136 különböző orvos végezte.

A tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a kolonoszkópia elvégzése, annak minőségétől függetlenül is életet menthet. Azoknál az embereknél például, akiknél nem végeztek szűrő vizsgálatot, minden 1000 emberből több, mint 34-nél alakul ki vastagbélrák. Ezzel szemben, ha a polipok felismerésében kevésbé tapasztalt orvos végzi a vizsgálatot, akkor 1000-ből 27 embernél alakul ki a daganat, míg a legügyesebb orvosok által végzett vizsgálatok esetében 1000 vizsgált betegből csak 13-nál fejlődött ki vastagbélrák.

A tanulmányban az orvosokat aszerint értékelték, hogy hány polipot ismertek fel és hány kolonoszkópiát végeztek.

„Egyre több a bizonyíték arra, hogy a kolonoszkópia minőségétől függ, hogy meg tudjuk-e előzni a vastagbélrák kialakulását.”- mondta Dr. Andrew Chan, a Harvard Egyetem docense. „A vizsgálat egyik fontos üzenete, hogy ha a rákmegelőző elváltozásokat nagyobb arányban azonosítjuk, az nem jelenti az egészségügyi költségek növekedését is. Népegészségügyi szempontból ez azt jelenti, hogy a jelenlegi vizsgálati stratégiánk, vagyis az, hogy olyan sok polipot távolítsunk el, amennyit csak lehetséges, nem jár nagyobb kiadással.”

De a betegek hogy találhatják meg a legjobb szakembert erre a feladatra? Azt Meester is elismerte, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre megbízható adatok arra vonatkozóan, hogy az orvosok milyen arányban találják meg a rákmegelőző elváltozásokat.

Dr. David Carr-Locke, a New York-i Beth Israel Egészségügyi Központ emésztőszervi betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője azt javasolja, hogy első lépésben meg kell győződni arról, hogy az orvos kellően képzett-e a vastagbéltükrözés terén.

„Ha egy orvos tagja az Amerikai Emésztőrendszeri Endoszkópos Társaságnak vagy más helyi szakmai társaságnak, amelyek dokumentálják az orvosok képzettségét, az jó iránymutató lehet. Az egészségügyi ellátó rendszerek időnként kiadnak egy jelentést az orvosokról, az általuk végzett kolonoszkópia minőségével kapcsolatban. A Centers for Medicare és a Medicaid Services szintén alaposan megvizsgálja az orvosok teljesítményét és a közeljövőben ezeket az adatokat nyilvánossá is akarják tenni.”

„A vastagbéltükrözés után az orvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról, hogy mi lett az eltávolított polip szövettani vizsgálatának eredménye, és meg kell mondania, hogy az érvényben lévő szakmai ajánlások szerint mikor kell elvégezni a következő kolonoszkópos vizsgálatot.” – nyilatkozta Carr-Locke.