Kimutatták a vastag- és végbélrák újabb kockázati tényezőjét

A friss kutatás szerint a szénsavas italok, a sütemények, a kekszek, a csipszek és az édességek mind-mind a béldaganat kockázati tényezőjének számítanak. A kutatás elsőként mutatott ki pozitív összefüggést a betegség és a sok cukrot és zsírt tartalmazó étrend között. Az Edinburgh-i Egyetem szakértői széles körű kutatásukban az étrend, a testmozgás, a dohányzás és a béldaganatok egyéb kockázati tényezőit vizsgálták.

Kimutatták a vastag- és végbélrák újabb kockázati tényezőjétAz elemzésbe bevont 170 élelmiszer közé tartoztak többek között a gyümölcsök, a zöldségek, a halak és a húsok, valamint az olyan energiadús rágcsálnivalók, mint a csokoládé, a diófélék és a csipszek, illetve a gyümölcsös üdítőitalok.

Az eredmények alátámasztották a már ismert kockázati tényezőkkel, például a családi kórtörténettel és a dohányzással fennálló kapcsolatot, de ezen kívül egy újabb rizikófaktort is azonosítottak: a nagy mennyiségű energiadús rágcsálnivalót és cukrozott italt tartalmazó étrendet.

A 2012-ben készült Skót Kolorektális Rák Tanulmány adatain alapuló tanulmány a béldaganatok és az étrend közötti összefüggéseket vizsgáló korábbi kutatásokra támaszkodott, amelyek két teljesen eltérő étkezési mintát különböztettek meg: a sok gyümölcsöt, zöldséges és egészséges élelmiszert tartalmazó étrendet, illetve a nyugati étrendnek is nevezett, húsban, zsírban és cukorban gazdag étrendet. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az egészséges étkezési minta a vastag- és végbélrák csökkent kockázatával, a nyugati típusú étrend pedig a betegség megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

Dr. Evropi Theodoratou, a European Journal of Cancer Prevention szakfolyóiratban megjelent kutatás vezetője szerint az eredmények ugyan nem bizonyítanak konkrét ok-okozati összefüggést a cukorban valamint zsírban gazdag étrend és a kolorektális daganatok között, mégis érdemes figyelembe venni a kapcsolatot, különösen az iparosodott országok népességének, akik több ilyen élelmiszert fogyasztanak.