Mézeskalács: fűszeres finomság karácsonyra

A mézeskalács összetéveszthetetlen illatával a karácsonyi szezon szerves része. Ha van ideje, készítse el otthon a saját mézes süteményét. A kész fűszerkeverékek megkönnyítik a hobbisütők számára a tipikus mézeskalács íz eltalálását. Igaz, hogy édesség, de vannak benne jótékony hatású fűszerek is. Mivel ízesíthetjük, és mennyire egészséges ez a sütemény?

Adventi készülődés: aprósütemény, ami sokáig eláll

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha az ünnepre készülődve előre elkészítjük, amit csak lehet. A sok más finomság között van a franciáknak egy aprósüteményük, amelyet sokféle formában, sokféle ízesítéssel elkészíthetünk, hamar megvan – és nagyon finom! A hagyományos elzászi karácsonyi sütemény neve brédeuleu (bredölö), lehet ánizsos, csokoládés, lekváros stb.

Gluténmentes sütemények gesztenyeliszttel

A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben különleges íze miatt egyre népszerűbbé vált. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.

Kimutatták a vastag- és végbélrák újabb kockázati tényezőjét

A friss kutatás szerint a szénsavas italok, a sütemények, a kekszek, a csipszek és az édességek mind-mind a béldaganat kockázati tényezőjének számítanak. A kutatás elsőként mutatott ki pozitív összefüggést a betegség és a sok cukrot és zsírt tartalmazó étrend között. Az Edinburgh-i Egyetem szakértői széles körű kutatásukban az étrend, a testmozgás, a dohányzás és a béldaganatok egyéb kockázati tényezőit vizsgálták.