Adventi készülődés: aprósütemény, ami sokáig eláll

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha az ünnepre készülődve előre elkészítjük, amit csak lehet. A sok más finomság között van a franciáknak egy aprósüteményük, amelyet sokféle formában, sokféle ízesítéssel elkészíthetünk, hamar megvan – és nagyon finom! A hagyományos elzászi karácsonyi sütemény neve brédeuleu (bredölö), lehet ánizsos, csokoládés, lekváros stb.

Vajas aprósütemény

Ez talán a legegyszerűbb változat. Hozzávalók 60 darabhoz:

  • 500 g liszt
  • 300 g szobahőmérsékletű vaj
  • 250 g nádcukor
  • 3 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ csomag sütőpor

Elkészítés

Az egész tojásokat üssük fel egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Habverővel jól keverjük ki, amíg ki nem fehéredik. Egy másik tálban morzsoljuk össze a lisztet és a vajat. Homokszerű tésztát kapunk, ehhez adjuk 4 egyenlő részletben a cukros-tojásos keveréket, majd keverjük bele a sütőport. Ha szeretjük, adhatunk hozzá egy kávéskanál fahéjat is.

A tésztát fakanállal keverjük néhány percig, majd gyúrjuk tovább kézzel. Amikor már összeállt és homogén lett, tegyük lisztezett gyúródeszkára, és nyújtsuk ki kb. 4 mm vékonyra. Tetszőleges formákkal szúrjuk ki a tésztát, és óvatosan helyezzük el sütőpapírral fedett sütőlapon. Könnyebben tudunk bánni a tésztával, ha kinyújtás előtt letakarva betesszük 30 percre a hűtőbe.

Verjünk fel 2 tojás sárgáját, és kenjük meg vele a kis süteményeket. Tegyük a tepsit 180 fokora előmelegített sütőbe 10-15 percre. Ha már szép aranyszínűek, vegyük ki a sütőből, és óvatosan tegyük a süteményeket egy rácsra, hogy kihűljenek.

Vigyázat, a kis sütemények melegen nagyon törékenyek! Előnyük viszont, hogy jól lezárt fémdobozban akár hetekig elállnak, tehát már az ünnepek előtt elkészíthetők. A tetejüket díszíthetjük cukormázzal (ekkor elmarad a tojással való kenés), olvasztott csokoládéval, vagy ízlés szerint bármi mással.

Ha kíváncsi, hogy milyen aprósüteményeket süthet még, amelyek ráadásul gluténmentesek is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gluténmentes sütemények gesztenyeliszttel